Kjerstin Fet Vindenes: Leder en faggruppe i medvind
Kjerstin Fet Vindenes er leder for Faggruppen for psykomotorisk fysioterapi i Norsk Fysioterapeutforbund. De siste årene har antallet vitenskapelige publikasjoner innen dette fagområdet økt en god del nasjonalt sammenlignet med tidligere år. Nå reiser hun til Barranquilla i Colombia, blant annet for å fremsnakke psykomotorisk fysioterapi internasjonalt.
Tidsskriftet Fysioterapeuten har så langt i 2024 publisert fire fagfellevurderte artikler innen emnefeltet psykomotorisk fysioterapi. Dette er en dobling fra de to foregående årene. Noe av det som kjennetegner den forskningen som foregår innen dette feltet er at man benytter seg av få studiedeltakere og kvalitativ forskningsmetodikk, som intervjuer og observasjoner, heller enn større grupper av mennesker og statistikk.
Mer dybdekunnskap de senere år
-Har dere tatt noen grep innad i faggruppen for å få flere av deres spesialister til å forske og skrive artikler?
- Ja, vi snakker om at mangel på kvalifiserte studier er en hemsko for feltet vårt. Hvordan vi kan få flere med brennende engasjement frempå, prate sammen og bringe tematikken opp i ulike fora, har vært et tema. Vi trenger mer forskning på psykomotorisk fysioterapi. Samtidig må vi bruke media i enda større grad. Og media må bli mer interessert i oss!
-Skulle du sett mer forskning fra ditt fagområde på gruppenivå?
- Kvalitativ forskningsmetodikk passer psykomotorisk fysioterapi godt, sier Fet Vindenes.
Og forklarer:
- Menneskets levde liv må vi vite mye om for å kunne yte god behandling. Denne kunnskapen får vi ikke nødvendigvis dybdekunnskap om på gruppenivå. Med kvalitativ forskningsmetodikk får vi frem opplevelser fra behandlingsforløp, hva som kan gi bedring i behandling og det relasjonelle mellom pasienten og terapeuten. Sammensatte lidelser tror jeg nemlig er noe av det som vil kunne "knekke" helsevesenet de neste årene. Når vi snakker om mental helse, ligger ikke nødvendigvis de gode svarene bare i statistikken. Vi trenger begge deler, tror jeg. For å både kunne vite hvilken behandling som kan gi effekt, men også hva i behandlingen som kan gi bedring basert på erfaringer. Nå har vi fått systematisert erfaringer fra både helsepersoner og pasienter på en fin måte via kvalitativ metodikk. Men vi trenger selvsagt også statistikk, i den grad det er mulig å få til denne typen studier på komplekse temaer.
Trenger folk til å drifte utdanningene videre
-Hvordan er kontakten mellom deres faggruppe og de ulike master-utdanningene innen psykomotorisk fysioterapi?
- Jeg har invitert meg selv til studiestedene, brukt mest mulig tid på studentene. De spør, og jeg svarer så godt jeg kan. Vi inviterer de også inn til relevante Facebook-grupper. Der får mange gode svar når de lurer på noe. Der deles også vitenskapelige artikler villig. Det setter studenter og fysioterapeuter der ute pris på! Da er også veien til medlemskap i faggruppen vår kort.
Fet Vindenes etterlyser også høyere kompetanse innen sitt spesialfelt:
- Jeg snakker selvsagt også med selve utdanningene. Vi trenger flere med doktorgrad for å drifte utdanningene videre. Mange høyt utdannede psykomotoriske fysioterapeuter går snart av eller har allerede gått av med pensjon. Nye krefter må inn for å drifte utdanningene videre.
Til Colombia for å fronte faget
Nå reiser hun til Barranquilla i Colombia. Ikke på ferie, men som delegat til generalforsamlingen i International organization for physiotherapy in mental health (IOPTMH), en subgruppe i World Physiotherapy. Etter generalforsamlingen skal det i tillegg avholdes en større kongress. Her skal hele fem norske fysioterapeuter i ilden.
-Mental helse har stått på plakaten i Norge en stund, og har fått en god del oppmerksomhet her hjemme. Ser dere den samme trenden internasjonalt?
- Ja, men det går sakte. Psykisk helse er nok fortsatt tabu i store deler av verden. Vi ser et tegn i tiden nå. Det at generalforsamlingen er flyttet ut av Europa er et positivt tegn i så måte.
-Hva er dine forventninger til kongressen i Colombia?
- Det blir spennende å høre hvordan andre land jobber på systemnivå når det gjelder psykiske- og sammensatte lidelser. Jeg håper vi kan knytte nettverk på tvers av landegrenser. Vi må gå sammen og synliggjøre faget når det gjelder vår posisjon i World Physiotherapy. Kompleksiteten innen fysioterapi må belyses i enda større fora, som på den kommende verdenskongressen i Tokyo i mai.
-Psykomotorisk fysioterapi er jo en norsk-utviklet retning innen fysioterapi. Ser dere en økende interesse internasjonalt?
- Absolutt. Kirsten Ekerholt og Berit Ianssen har begge undervist rundt i verden de senere år. Vi merker oss at studenter fra andre deler av verden ønsker å hospitere innen psykomotorisk fysioterapi i Norge. Utenlandske fysioterapeuter ønsker til og med å bli medlem av vår faggruppe i NFF. Dette er ikke mulig å få til rent praktisk, men noe vi allikevel synes er veldig gøy.
-Har dere et ønske om å implementere psykomotorisk fysioterapi i større grad til andre deler av verden?
- Nei, vi er nok for små internasjonalt. Men det å implementere mental og psykisk helse i fysioterapipraksis er noe vi brenner for at fysioterapeuter internasjonalt skal gjøre i enda større grad i fremtiden.