Ved alvorlig hamstringskade kan trening være vel så bra som kirurgi, viser en svensk-norsk studie.

Kan trening erstatte kirurgi ved alvorlig hamstringskade?

Så absolutt, viser en svensk-norsk randomisert studie. Resultatet vil sannsynligvis føre til en endring av praksis i behandlingen av disse pasientene.

Publisert

Kirurgi har vært standardbehandling ved avriving av hamstringsenen. Resultatene fra en svensk-norsk randomisert studie viser at trening kan være et like godt alternativ, skriver Dagens Medisin.

Konklusjonen er at hos pasienter i alderen 30 til 70 år med en proksimal hamstring avulsjonsskade, er trening ikke dårligere enn operativ behandling for å gjenopprette funksjon. 

Overraskende

Overlege i ortopedi ved Sykehuset Østfold og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Frede Frihagen, har ledet studien i Norge. Han tror det kan være overraskende for mange at dette temaet ikke er undersøkt godt tidligere. 

– Dessverre er det slik med mange tilstander i ortopedi og skadebehandling at vi ikke vet hva som er best behandling. Ofte vet vi heller ikke om kirurgisk behandling har noen effekt, sier Frihagen.

Først ute

Studien, som startet i 2018 og skal være den første av sitt slag, ble gjennomført ved ti sykehus i Norge og i Sverige.

Pasienter i alderen 30–70 år ble tilfeldig delt inn i to grupper. Den ene gruppen fikk kirurgisk behandling av senene, den andre fikk ikke-operativ behandling. Totalt 119 pasienter ble inkludert i studien og 97 pasienter i en observasjonsgruppe.

Ubetydelige forskjeller

Pasientene ble bedt om å vurdere smerte og mobilitet/funksjon via et pasientrapportert instrument kalt Perth hamstrings assessment tool (PHAT) utviklet i Australia.

Etter to år var det ubetydelige forskjeller mellom gruppene vurdert med PHAT-score. Det var heller ingen betydningsfull forskjell vurdert ved fysiske tester eller styrketester.

Vil føre til endring

I Norge har Oslo universitetssykehus og Haukeland universitetssjukehus vært med i studien.

– Resultatet av studien vil sannsynligvis føre til en endring av praksis ved denne skaden. På Haukeland opererer vi allerede mange færre pasienter enn vi gjorde før studien startet, sier overlege i ortopedi Målfrid Holen Kristoffersen, som har ledet studien på Haukeland.

Studien er publisert i tidsskriftet NEJM Evidence.

Powered by Labrador CMS