- Det er på tide vi får økt lønn, sier fysioterapeut Halgeir Tjøstolvsen i Fredrikstad kommune. Her sammen med streikekolleger.

Streik 2021

Jobbet i 12 år – tjener 500.000 i året – nå streiker han for høyere lønn

I 12 år har Halgeir Tjøstolvsen jobbet som fysioterapeut i Fredrikstad kommune. Han tjener 500.000 kroner i året, inkludert tillegg fordi han har spesialkompetanse i fysioterapi for kreftpasienter. Nå streiker han.

Publisert

Kort om streiken

  • Natt til torsdag 27. mai brøt Unio forhandlingene med KS. Unio ville ha mer enn frontfagsmodellen på 2.8 prosent lønnsøkning
  • Et par dager senere brøt Unio forhandlingene med Oslo
  • Først ble 185 fysioterapeuter i tilsammen 13 norske kommuner tatt ut i streik
  • I Oslo ble 14 tatt ut i streik
  • Onsdag 2. juni ble ytterligere 169 kommunalt ansatte tatt ut i streik. I tillegg ble streiken utvidet med tre nye kommuner; Drammen, Fredrikstad og Porsgrunn
  • I Oslo ble streiken utvidet med 28 nye fysioterapeuter
  • Det er foreløpig usikkert når partene kommer til forhandlingsbordet igjen

36 år gamle Tjøstolvsen er en av i alt 16 fysioterapeuter som i dag – onsdag 2. juni – ble tatt ut i streik i Fredrikstad kommune.

Fredrikstad er en av tre nye kommuner som tas ut i streik, etter at Unio 27. mars brøt forhandlingene med KS og tok ut i alt 185 fysioterapeuter i streik. I dag har de tatt ut ytterligere 169 fysioterapeuter og utvidet med kommunene Fredrikstad, Porsgrunn og Drammen.

I tillegg har Unio brutt forhandlingene med Oslo kommune. Først ble 14 fysioterapeuter i hovedstaden tatt ut i streik. I dag ble ytterligere 28 tatt ut.

Halgeir Tjøstolvsen sto streikevakt sammen med kolleger i Fredrikstad onsdag 2. juni.

Spisskompetanse på kreft

Tjøstolvsen jobber for det meste med hjemmeboende eldre og polikliniske kreftpasienter. Han startet dagen i dag med informasjonsmøte med streikeleder for deretter å gå som streikevakt. Han er ikke i tvil om at det nå er på tide å løfte lønnen til kommunalt ansatte fysioterapeuter.

-Vi tjener for dårlig og ligger langt etter blant annet de som jobber privat og har driftstilskudd. Hvis fysioterapiyrket skal fortsette å være attraktivt også i kommunene, må lønnen opp, sier Tjøstolvsen.

Fornøyd med yrkesvalget

36-åringen elsker yrket sitt, og er strålende fornøyd med at han valgte fysioterapi. Han er heller ikke blant dem som beregner verdi utelukkende i penger. Likevel mener han det er på tide at lønnen nå økes for helsepersonell i kommunene generelt, og fysioterapeutene spesielt.

-Da jeg skulle kjøpe egen bolig for noen år siden, måtte jeg få hjelp fra andre for å kunne få lån. Min lønn var ikke tilstrekkelig. Det er selvsagt lite tilfredsstillende, sier Tjøstolvsen.

Fysioterapeuten – som nå venter barn sammen med samboeren – har forståelse for at enkelte synes timingen for streik er dårlig.

- Jeg har sympati med dem som har mistet jobben og sliter økonomisk som resultat av pandemien. Samtidig har pandemien vist hvor avhengige vi er av helsepersonell. Da må vi sørge for at vi har gode nok vilkår til å tiltrekke oss folk samt beholde de som allerede jobber i kommunene, sier Tjøstolvsen.

Regionleder Karianne Bruun Haugen markerer opptrapping av streiken.

Heier på de som streiker

Regionleder Karianne Bruun Haugen i Osloområdet markerte i dag opptrapping av streiken foran Rådhuset i hovedstaden. Hun sa følgende til Fysioterapeuten:

- I dag tas det ut enda flere i streik. Streikeviljen er stor. Vi heier på dere og er utrolig takknemlig for at dere står i front.

Det er ikke klart når partene setter seg til forhandlingsbordet igjen.

Powered by Labrador CMS