Høyintensiv gangtrening gir best resultater etter slag
Pasienter som fikk høyintensiv gangtrening etter hjerneslag, fikk bedre og raskere resultater enn slagpasienter som mottok tradisjonell behandling.
Det viser en studie gjennomført ved Aker helsearena i Oslo. På vegne av forskningsgruppen, presenterte forleden spesialfysioterapeut, PhD ved Oslo universitetssykehus, Elisabeth Bø høydepunktene fra studien på Verdenskongressen.
Studien ble gjennomført på i alt 110 pasienter over en to-års periode. Pasientene hadde nedsatt gangfunksjon etter hjerneslag. Hovedmålet for rehabiliteringen var bedret gangfunksjon.
I 2017 har forskningsgruppen data på 56 pasienter som fikk tradisjonell rehabilitering etter slag, og i 2018 54 pasienter som utelukkende fikk høyintensiv gangtrening.
Miks av øvelser
Den tradisjonelle rehabiliteringen inneholdt en miks av en rekke øvelser som balansetrening, gangtrening i trapper og korridorer, statiske balanseøvelser samt sittende og stående øvelser - for å nevne noen.
Treningen for 2018-pasientene var utelukkende gangtrening på tredemølle, fritt på gulv og i trapp med en intensitet på 70-85 prosent av makspuls.
Gangtreningen ble tilpasset hver pasient etter en analyse av deres utfordringer. Pasientene var medisinsk klarert av lege til å trene med høy intensitet. Det ble benyttet pulsmåling og blodtrykksmålinger i hver treningsøkt.
- Studien viser at vi ikke nødvendigvis trenger å bruke et stort antall av verktøyene vi har i verktøykassen, for å rehabilitere slagpasienter best og raskest mulig. Høyintensiv gangtrening ga raskere og bedre resultater. Selv om vi trenge kun gange, fikk vi også forbedring på balanse og styrke, så det virker på langt mer enn utholdenheten, sier Elisabeth Bø.
Gikk lengre og raskere
I snitt gikk pasientene fra 2018 1.800 flere skritt daglig sammenlignet med pasientene fra 2017. Utfallsmålene gangdistanse, ganghastighet, styrke og balanse som begge pasientgruppene ble målt på, viste at de gikk raskere og lengre. I tillegg fikk de opprettholdt og bedret balanse samt styrke. Det til tross for at 2018-pasientene ikke hadde trent spesifikke balanse- og styrkeøvelser. Det hadde 2017-pasientene gjort.
Selv om studiegruppene ikke fikk behandling samtidig, da det var to ulike kohorter, var gruppene like nok til å bli sammenlignet. De var like nok med tanke på kjønn, alder samt alvorlighetsgrad av symptomer og tid etter hjerneslaget.
- Konklusjonen er at tradisjonell behandling av slagpasienter er bra, som vi jo har sett, men med høyintensiv gangtrening oppnår vi de gode resultatene raskere. Pasientene rekker dermed å bli bedre før de skrives ut etter subakutt rehabilitering, sier Bø.
Har en oppfordring
Hun oppfordrer fysioterapeuter til å vurdere egne behandlingsresultater, lese forskning og være villig til å endre behandlingsrutiner.
-Det kan være fristende å foreta den samme behandlingen over tid, fordi du opplever at den fungerer. Det gjorde også vi. Men vi bør være flinkere til å stille spørsmål ved våre egne metoder og måle egne resultater, utfordre oss selv og være villige til å foreta endringer når forskning viser at det er til det bedre, sier Bø.