Faggruppen for manuellterapi
Henter internasjonale storkanoner
Faggruppa for manuellterapi byr denne våren på webinarer med anerkjente kapasiteter fra eget fagfelt, og temaer som kan være interessante for fysioterapeuter flest.
– Vi skal holde digitalt årsmøte, men i stedet for å arrangere et heldagsseminar, bestemte vi oss for å gi medlemmene webinarer på kveldstid, forteller leder for faggruppa, Lennart Bentsen.
– Tidligere har vi brukt mye lokal kompetanse, og det komme vi til å fortsette med, men denne gangen har vi sett til utlandet og invitert fagfolk fra IFOMPT (International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapist).
Først ut er Morten Høgh, 24. februar. Dansken har bakgrunn som manuell- og idrettsfysioterapeut, er professor ved universitetet i Aalborg og en anerkjent kapasitet innen smertevitenskap.
Webinaret har fått tittelen: «Hva feiler det deg? Fibromyalgi?», og det er tydelig at temaet appellerer: 2500 personer har så langt meldt sin interesse på Facebook.
–Høgh skal snakke om diagnostisering og behandling av kroniske smertetilstander. Fibromyalgi er kanskje den mest kjente kroniske muskel- og skjelettlidelsene vi har. Stadig flere får diagnosen, men vi er fortsatt usikre på mekanismene bak, og det er ikke nødvendigvis en ekskluderende diagnose. Det er viktig at fysioterapeuter har kunnskap om utredning og behandling av denne pasientgruppa, sier Bentsen.
Har gjort et scoop
Den engelske fysioterapeuten og norgesvennen, Roger Kerry, er den neste som dukker opp på skjermen, 11. mars. Han er forsker ved universitet i Nottingham og har vært tungt involvert i det internasjonale rammeverket for undersøkelse av nakkeregionen for potensielle dysfunksjoner av nakkearterier, som kom i fjor. Webinaret har fått tittelen: «Cervikalt rammeverk for vaskulære patologier». Kerry skriver selv at forelesningen passer for alle som behandler personer med nakke- og hodesmerter.
23. mars er det så klart for webinar med nyvalgt leder for IFOMPT, engelske Laura Finucane. Det kaller Bentsen et scoop.
– Hun er også førsteforfatter på det nye internasjonale rammeverket for spinal patologi, har lang klinisk erfaring, og under webinaret skal hun snakke om hvordan fysioterapeuter kan bruke rammeverket i praksis.
I presentasjonen står det: «Røde flagg mangler ofte empirisk bevis av høy kvalitet. De er imidlertid fortsatt de beste verktøyene som er tilgjengelige for klinikeren, for å få mistanke om alvorlig ryggpatologi når de brukes i sammenheng med en grundig, subjektiv og fysisk undersøkelse.
Rammeverket krever at klinikeren vurderer både evidensen for å støtte røde flagg og pasientens individuelle profil, for å finne ut hvor bekymret de er for at en alvorlig tilstand kan eksistere».
Starta blogg
Til å varme opp for seg får Finucane manuellterapeut Simen Sletten. Han arbeider ved Volvat Medisinske Senter og for herrelandslaget i alpin. Under koronatiden fordypet han seg i lumbalt skiveprolaps og starta fagbloggen Manuellterapeuten, hvor han skriver om muskelskjeletthelse. Sletten skal snakke om hva skiveprolaps er, og hvilke undersøkelser man bør gjøre for å kartlegge en symptomatisk skiveprolaps med radikulopati.
Bentsen har nettopp fått bekrefta at det også blir et fjerde webinar med en forleser fra IFOMPT-miljøet, Annina Schmid. Hun er fysioterapeut og jobber ved institutt for nevrovitenskap på universitetet i Oxford.
– Schmid er en av de fremste kapasitetene vi har på perifer nevropati, en diagnose som vi generelt sett kanskje ikke er gode nok på i klinikken. Deler av praksis baseres nok fortsatt på utilstrekkelig forståelse av kompleksiteten i dette, og fallgruvene som våre undersøkelsesmetoder har. Schmid har gjennom sin forskning og undervisning vært en pådriver for å endre dette, ved å bedre forståelsen og dermed behandlingen av denne tilstanden, sier Bensten.
Relevant på tvers
Med Schmid kompletteres IFOMPT-temaet for våren. Webinarene arrangeres først og fremst for medlemmende av faggruppa, men Bentsen mener de vil være svært relevante for alle fysioterapeuter, med tanke på at dette er internasjonale rammeverk for patologi i nakke og rygg, og kunnskap om hvordan man forstår, utreder og behandler perifere nevropatier og kroniske smerter som fibromyalgi.
– Alle kan melde seg på webinarene våre. NUF-medlemmer får som vanlig samme rabatt som våre egne medlemmer, og alle webinarer vi holder er gratis for våre student-medlemmer, avslutter Bentsen.