Påtroppende generalsekretær i Norsk Fysioterapeutforbund, Frode Jahren.

– Fysioterapeuter vil spille en avgjørende rolle i fremtidens helsevesen

Tirsdag 1. oktober tar Frode Jahren (60) over som ny generalsekretær i Norsk Fysioterapeutforbund. Han fronter åpenhet i rollen som leder, og har sterk tro på fagforeningenes betydning for samfunnet.

Publisert Sist oppdatert

Frode Jahren (60)

Født og oppvokst i Gjøvik. Utdannet økonom ved BI. Bodde 30 år på Hadeland, men har nylig flyttet til Jessheim. Gift med Mari. Har en voksen datter og tre barnebarn. Følger med på amerikansk politikk og går ofte tur med bikkja. Har jobbet innen rehabiliteringsfeltet i mange år og ser rehabilitering som en av nøkkelfaktorene for å løse utfordringene helsevesenet står overfor. Mener det bør bli flere fysioterapeuter som en del av miksen av helsepersonell.

Jahren kommer fra stillingen som generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), der han var ansatt fra 2007-2023.

Han har også bred erfaring fra politikken, blant annet som kontorsjef for Arbeiderpartiets hovedkontor på Youngstorget i perioden 1996-2000. Som medlem av Arbeiderpartiets stortingsgruppe var han personlig rådgiver for både partileder og parlamentarisk leder. Fra 2000 til 2005 var Jahren kommunikasjonssjef ved Ahus.

Økonomi og trivsel

– Hva er så tiltrekkende ved organisasjonslivet?

– Jeg opplever det som meningsfylt å kunne være med å organisere mennesker som jobber mot et felles mål som representanter for arbeidstakere eller pasientgrupper. Jeg har sterk tro på fagforeningenes betydning i samfunnet, sier Jahren.

– Hva er det viktigste i rollen som generalsekretær?

– Det er to hovedpilarer: Holde orden på økonomien og sørge for at folk trives. Hvis du ikke har kontroll på økonomien, får du liten tid til å utvikle organisasjonen. Hvis ikke folk har det bra på jobb, klarer de ikke å yte sitt beste. Som leder er det viktig å være åpen, lytte til alle, og bringe folk sammen. I et solid fellesskap kan man stole på hverandre til tross for ulike meninger, sier Jahren.

Dramatisk utvikling

– På bakgrunn av det du vet så langt, hvilket potensial ser du for NFF i fremtiden?

– Det er et stort spørsmål, så dette må bli et foreløpig svar. Men jeg mener at fysioterapeuter vil spille en avgjørende rolle i fremtidens helsevesen. Vi ser en dramatisk utvikling i demografien. Hvis vi ikke innretter oss på en annen måte enn i dag, vil dette få alvorlige konsekvenser. Jeg har jobbet på rehabiliteringsfeltet i mange år, og tror ikke det politiske miljøet i Norge fullt ut har tatt dette innover seg. De har heller ikke innsett hvor viktig fysioterapeutene kommer til å bli i dette arbeidet. Med stadig flere eldre mennesker i befolkningen vil forebygging og rehabilitering bli helt avgjørende, for eksempel for hvor lenge vi greier oss selv hjemme. Gjennom kommunikasjon og påvirkning må vi jobbe for at de som tar avgjørelsene ser hvordan fysioterapeuter kan bidra i de store samfunnsendringene vi står foran, sier Jahren.

Ett er bedre enn tre

– Hva synes du om at det i dag finnes tre forbund/foreninger som organiserer fysioterapeuter i Norge?

– Jeg kjenner jo ikke hele historien og bakgrunnen for at det er slik. Men på generelt grunnlag synes jeg det er veldig uheldig at det finnes flere organisasjoner som representerer den samme yrkesgruppen. Det er helt unødvendig, og åpenbart noe som svekker oss totalt, sier Jahren.

– Du er den sjette generalsekretæren i NFF i løpet av ni år. Hva tenker du om det?

– Det er såpass? Da må jeg nok prøve å pynte litt på den statistikken. Heldigvis er jeg ikke på noen måte lettskremt, smiler han.

Powered by Labrador CMS