Fysioterapeuter med mer ansvar ved UNN: Mener pasienter får et bedre tilbud med tverrfaglig samarbeid
Det tverrfaglige samarbeidet mellom ortopeder, fysioterapeuter, fastleger og helsesekretærer har økt ved sykehuset i Harstad. Dette skriver Dagens Medisin.
Henvisningene som kommer inn til ortopedisk poliklinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), Harstad, blir vurdert av ortopeder og fysioterapeuter sammen. Mange av pasientene som tidligere ble kalt inn til ortoped, blir i stedet kalt inn til fysioterapeut. Fordi et konservativt løp med trening er mer hensiktsmessig enn kirurgi for mange pasienter.
Menisk, korsbånd, artrose, akilles og annen smerteproblematikk
Pasienter med degenerativ menisk og meniskpasienter som ikke har mekaniske symptomer, artrosepasienter, korsbåndpasienter og pasienter med andre båndskader, akillessenerupturer og pasienter med smerteproblemer, der man ikke finner noen indikasjon på kirurgi på aktuell bildediagnostikk, kan sendes direkte til fysioterapeut.
– Disse pasientene kan fysioterapeuter sette i gang med et konservativt forløp. Det samme gjelder pasienter som ikke har indikasjon på kirurgi på eksempelvis skulder. Dette sier Kim Reier N. Martinsen til Dagens Medisin. Han er spesialfysioterapeut ved fysioterapiseksjonen, UNN Harstad, og har ledet et et samarbeidsprosjekt ved sykehuset.
Fra Tromsø til Harstad, og til andre deler av landet?
Han tok med seg erfaring fra UNN, Tromsø, erfaringer han nå har fått lov til å implementere i Harstad. Han merker pågang fra sykehus andre steder i landet, som vil høre om erfaringene de har gjort seg ved UNN.
Martinsen mener noe av nøkkelen til suksess er at han i prosjektfasen har jobbet godt med å få alle til å ha lyst til å være med på endringene.
– Jeg har involvert alle som skal være involvert, banket på dører, kalt inn til hyppige møter i tidlig fase, for å sørge for å få informert alle sammen godt, sier han til nettstedet.
Les om det polikliniske samarbeidet ved UNN i denne saken, publisert i Dagens Medisin.