Joakim Bakke Hære blir ny NAV-leder og overtar etter Gunn Varberg Blandford.
Joakim Bakke Hære blir ny NAV-leder og overtar etter Gunn Varberg Blandford.

Fysioterapeut ble NAV-sjef - vil bygge bro til kolleger

Fysioterapeut Joakim Bakke Hære har blitt NAV-sjef i Svolvær. Den tidligere lederen i en av NFFs faggrupper, vil at NAV skal samarbeide mer med fysioterapeuter.

Publisert

- NAV har fra før et tett samarbeid med leger. Jeg mener det er minst like naturlig at vi har et nært samarbeid med fysioterapeuter. I de fleste tilfellene ser fysioterapeuter pasientene oftere enn det leger gjør, sier Hære.

Han er allerede konstituert i stillingen i Svolvær. Der startet han i juni 2020. Før det hadde han jobbet ved arbeidslivssenteret i NAV.

Hære har også vært fysioterapeut i bedriftshelsetjenesten, samt jobbet som fysioterapeut i hjembygda Nedre Eiker i Viken.

Som leder av faggruppen for arbeid og folkehelse (tidligere ergonomi), har han lenge ment det er viktig at fysioterapeuter samarbeider med NAV. Han mener Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) må være pådriver.

- Fysioterapeuter kjenner pasientene på en annen måte enn leger gjør. Samtidig må fysioterapeuter som vil samarbeide med NAV forvente at NAV stiller krav. Prosessene rundt en som er sykemeldt er omfattende og krever innsats på flere områder, sier Hære.

Som NAV-leder er han usikker på om han får bruk for sine grunnleggende kunnskaper som fysioterapeut, men mener han vil ha god nytte av veiledningskompetansen han har.

Svolvær kjenner han dessuten godt. Det var dit han dro, da han som nyutdannet fikk sin første jobb i 2011.

Etter det har han gjennomført en master i fysioterapivitenskap i Bergen og jobbet i Eiker bedriftshelsetjeneste.

-Veien tilbake til Svolvær har vært kort. Jeg har fått mange venner her og samboeren min kommer herfra, sier Hære.

Han leder et kontor med i alt 16 ansatte. NAV Svolvær dekker Vågan kommune, en kommune med cirka 10.000 innbyggere.

Forbundsleder Gerty Lund er fornøyd med at den nye NAV-lederen ønsker å bygge bro, og er enig i at fysioterapeuter og NAV bør samarbeide tett.

-Det bør være i alles interesse at NAV og fysioterapeuter samarbeider bedre enn det som er tilfelle de fleste steder i dag. Som Hære sier, er det ofte fysioterapeuten som kjenner pasienten best og vet hva slags funksjon pasienten faktisk har og hvilket potensiale vedkommende har for bedring av funksjon samt hvilket tidsperspektiv det er snakk om, sier Lund.