Er fullvaksinert – har ikke opplevd bivirkninger
Denne uken ble Thomas Nordli fullvaksinert mot korona. Fysioterapeuten, som jobber i hjemmetjenesten, har ikke fått noen bivirkninger.
- Jeg var i utgangspunktet usikker på om jeg skulle ta vaksinen, fordi vi vet for lite om langtidseffekten. Likevel valgte jeg å la meg vaksinere. Jeg er i flere private hjem daglig, og ønsker ikke å påføre noen smitte, sier Nordli.
36-åringen jobber som fysioterapeut i Oslo og er på cirka fire hjemmebesøk til pasienter og brukere hver dag.
Mandag 18. januar var han en av de første fysioterapeutene i Oslo som fikk dose 1 av koronavaksinen. Hvilke smitteverntiltak han skulle følge mellom første og andre dose, fikk han ingen beskjed om.
- Nei, jeg fikk ingen retningslinjer å forholde meg til, men jeg tror det er bedre nå. Jeg var blant de første som fikk vaksine, og ikke alle rutiner var på plass, sier Nordli.
Brukerne han hjelper er i aldersgruppen 50-100 år. Enkelte av dem trenger opptrening etter lårhalsbrudd eller en operasjon. Andre har diabetes og andre livsstilssykdommer.
- De fleste av brukerne er i risikogruppen for covid-19. Jeg har derfor til tider vært engstelig for å smitte andre, og tar omfattende forhåndsregler som å vaske meg ofte, bruke munnbind og holde avstand. Så langt har det gått bra, sier Nordli.
Var hos smittet bruker
Han forteller blant annet om en hendelse i fjor, hvor en av brukerne han besøkte viste seg å være smittet.
- Jeg hadde heldigvis vært nøye med forholdsreglene og ble ikke smittet. Jeg endte heller ikke i karantene, sier Nordli.
Ifølge Folkehelseinstituttet har litt over 300.000 nordmenn fått første dose av koronavaksinen per 15. februar. Litt over 70.000 er fullvaksinert. Helsemyndighetene, med helsedirektør Bjørn Guldvog i spissen, har tidligere uttalt at fysioterapeuter i frontlinjen skal være blant de som prioriteres i vaksinekøen.
Bekymret regionleder
Regionleder Karianne Bruun Haugen er bekymret for at kommuner og bydeler praktiserer vaksinekøene ulikt, samtidig er hun glad for at direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet og helsedirektør Bjørn Guldvog har sagt at fysioterapeuter skal prioriteres i vaksinekøen, på lik linje med annet helsepersonell.
-Jeg er glad for at også kommunale fysioterapeuter som jobber med pasienter i risikogruppa blir vaksinert. Det er viktig, da vi er tett på pasientene, både hjemme og på institusjon. Jeg er også glad for at Stoltenberg og Guldvog er tydelige. Likevel ser vi store forskjeller fra kommune til kommune - bydel til bydel – og mellom ulike etater. Jeg er ikke smittevern- eller vaksineekspert, og stoler på de råd og føringer myndighetene gir. Men tolkningen og oversikten over helsepersonell mangler kanskje flere steder. Det er betenkelig at man kan vurdere og prioritere så ulikt, sier Bruun Haugen.
Prioriteres ulikt
Hun erfarer at enkelte kommuner og bydeler setter fysioterapeuter langt ned på prioriteringslisten, mens de andre steder ligger høyt oppe. Hun ser også at det gjøres forskjell på om du jobber med barn eller voksne i risikogruppa.
-Jeg er bekymret for de mange selvstendige næringsdrivende fysioterapeutene vi har i kommunene. Både de som har driftsavtale og de som jobber helprivat. Jeg undrer meg om de blir fanget opp? Mange av dem jobber også med pasienter i risikogruppa og flere tilbyr blant annet behandling i hjemmet, sier Bruun Haugen.
Hun ønsker ikke at fysioterapeuter skal snike i køen, men forventer at arbeidsgivere og oppdragsgivere ser og anerkjenner behovet til fysioterapeuter i førstelinjen som har tett pasientkontakt.
-Det gjelder for de som jobber på sykehus, på opptreningssentre samt i kommuner og bydeler, sier Bruun Haugen.