Hege Haukli Liadal (til venstre) og Gerty Lund ønsker folkehelseminister etter valget. Tirsdag 31. august stiller Lund opp foran Stortinget for å markere hvor viktig fysisk aktivitet i skolene er.
Foto: Irene Mårdalen.
Disse to vil ha egen folkehelseminister
Stortingsrepresentant Hege Haukli Liadal (Ap) ønsker seg folkehelseminister etter valget. Det samme gjør forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, Gerty Lund.
I forbindelse med en debatt om folkehelsen under Arendalsuka forleden var Liadal klar:
- Jeg vil gi Fremskrittspartiet honnør for at de innførte egen Folkehelseminister da de satt i regjering. Dessverre forsvant posten med Frp. Jeg ønsker meg den tilbake, nettopp fordi vi må ha mer fokus på folkehelse, sa Liadal.
Hun har flere tiltak på ønskelisten i håp om å gjøre folkehelsen bedre.
- Så langt har vi kun forsøkt med å gjøre usunn mat dyrere. Det fungerer ikke optimalt. Vi må samtidig gjøre sunn mat billigere. Det må lønne seg å spise sunt. I tillegg er jeg for skolemat og fysisk aktivitet i skolen, sa Liadal.
Ønsker fysisk aktivitet i skolen
Stortinget har tidligere vedtatt en daglig time med fysisk aktivitet i skolen. I forbindelse med Statsbudsjettet i 2020, meldte Kunnskapsdepartementet at det holder med å inspirere elevene.
Dermed ble vedtaket om obligatorisk én time med fysisk aktivitet fjernet.
Det fikk blant andre forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) og Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelse til å rope varsko.
- Det var oppsiktsvekkende og urovekkende, og et tilbakeslag for forebygging. Men vi gir oss ikke. Vi jobber fortsatt for obligatoriske timer med fysisk aktivitet for elever, sier Lund.
Gerhardsen har, ifølge en artikkel i VG, uttalt at hun mener regjeringens politikk om å inspirere elevene ikke er nok.
- Det vi trenger er opplæring av lærere og lovfesting i opplæringsloven, sa Gerhardsen til VG i november.
Hun kalte regjeringens forslag om å inspirere til aktivitet som en liksom-satsing.
Kunnskapsminister satte bremsene på
Kunnskapsminister Guri Melby (Venstre) vil ikke at statlige myndigheter skal tvinge skolene til å ha fysisk aktivitet på timeplanen.
- Vi støtter fysisk aktivitet i skolen, men vil gi skolene selv retten til å bestemme omfang og metode, sa hun til VG i oktober 2020.
At fysisk aktivitet i skolen er bra, viser forskningen. En rykende fersk studie fra Norges idrettshøgskole, som Dagsrevyen refererte til onsdag, viser at to timer ekstra fysisk aktivitet i uken, setter fart på læringen i matte og norsk.
Foreninger tar tak
Tirsdag 31. august satte Norsk Fysioterapeutforbund, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen og Den norske legeforening fysisk aktivitet i skolene på det politiske kartet.
Da ble en ny rapport lansert, som blant annet viser at lærerne også ønsker daglig fysisk aktivitet for elevene.
Les mer om det her