Etter å ha forhandlet siden desember i fjor valgte personalklubben i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) onsdag å bryte lønnsforhandlingene med ledelsen i organisasjonen. Dermed havner oppgjøret på Riksmeklerens bord.
– Dette handler om viktige prinsipper, om likeverdighet mellom parter i en forhandlingssituasjon. Vi mener vi har rimelige krav, og det er vanskelig å forstå hvorfor det skal være så vanskelig å møte disse, sier leder for personalklubben i sekretariatet, Morten Bjerkhaug.
Beregning av lønnsmassen
Et av stridspunktene handler om forståelse og beregning av lønnsmassen i sekretariatet. Lønnsmassen er summen av en gitt gruppe arbeidstakeres lønn i løpet av en bestemt periode.
– Det hjelper ikke om vi kommer frem til en prosent som er lønnsveksten i år, så lenge vi ikke aner hva vi skal gange prosenten med, sier Bjerkhaug.
Og fortsetter:
– Vi mener lønnsmassen skal fastsettes 1. november, som er vanlig i forhandlinger. Det har ledelsen endret uten å informere oss. Vi mener vår forståelse er i tråd med det som gjelder ellers ute i fagorganisasjonene. Og det er det vi ville hevdet hvis NFF var i konflikt med en annen arbeidsgiverorganisasjon.
Reallønnsnedgang i fjor
Lønnsoppgjøret i KS og Spekter endte i fjor på 2,82 prosent. NFFs sekretariat fikk 1,8 prosent. Samtidig var prisveksten 3,5 prosent.
– Vi fikk i fjor det andre fikk i 2020, og vi har allerede et etterslep på en prosent. Det vil være høy prisvekst i år også, som gjør at vi kommer ytterligere bakpå. Det er viktig å ha en adekvat lønnsutvikling for å beholde kompetansen i sekretariatet og sikre at de som har vært her lenge, får en uttelling, sier Bjerkhaug.
Ledelsen: Synd
Generalsekretær Stian Rugsveen Engen i Norsk Fysioterapeutforbund er ordknapp om bruddet i forhandlingene. Han synes det er synd at saken ender hos Riksmekleren.
– Jeg ønsker imidlertid ikke å gå i detaljer vedrørende forhandlingene. Det mener jeg hører meklingen til, sier Engen.
Generalsekretæren legger til at han har opplevd forhandlingene som svært krevende, men også konstruktive.
Det er meldt plassoppsigelse for cirka 30 ansatte i sekretariatet. Når meklingen hos Riksmekleren starter, er ikke fastsatt.
NB! Tidsskriftet Fysioterapeuten utgis av Norsk Fysioterapeutforbund. Artikkelforfatteren er selv ansatt i sekretariatet og medlem av personalklubben.