Betenkt over fysioterapi-dekningen
Helsehuset Greåker i Sarpsborg må stadig si nei til pasienter som trenger fysioterapi. – Mer ressurser er utvilsomt en vinn-vinn-situasjon, sier virksomhetsleder Tommy Aasli.
Aasli har vært tillitsvalgt NFF-er i over 20 år. Gang på gang har han og kollegene påpekt at det er mangel på fysioterapeuter i Sarpsborg.
– Nesten helt siden jeg startet privat praksis i 1984, har jeg sett et økende behov. I vår kommune er det ikke opprettet nye hjemler siden 1998. Vi har prøvd flere strategier for å belyse dette, sier Aasli til Fysioterapeuten.
Sarpsborg Arbeiderblad omtalte saken først.
Lavere dekning enn andre
I den kommunale helse- og omsorgstjenesten i Sarpsborg var det 44,6 fysioterapeut-årsverk i fjor. Det er en økning på 0,7 årsverk fra 2020, ifølge Statistisk sentralbyrå. Økningen kommer av flere faste stillinger, forklarer Aasli.
Men: Fysioterapidekningen i Sarpsborg var i fjor på 7,7 årsverk per 10.000 innbyggere. Det er under landsgjennomsnittet og lavere enn andre Østfold-byer som Fredrikstad og Halden.
Tommy Aasli forteller om store og voksende ventelister på Helsehuset Greåker. Det går spesielt utover én gruppe pasienter.
– Vi har utarbeidet en prioriteringsliste i samarbeid med kommunen, og det er svært problematisk å få inn kronikerne. Det gjør at vi må bruke mye tid på å forklare, beklage og si: Vi har dessverre ikke tid.
– Kostnadsbesparelse på sikt
Aasli sier dialogen med kommunen er god, men at det så langt ikke har vært politisk vilje til å ansette flere fysioterapeuter. Svært synd, mener Aasli.
– Hvis vi greier å få folk til å være funksjonelle hjemme og ikke havne på sykehjem, da sparer vi inn pengene det koster å utvide sektoren vår. Mer ressurser er utvilsomt en vinn-vinn-situasjon.
– Hva bør kommunen prioritere vekk for å få opp fysioterapidekningen?
– Hva som skal prioriteres ned, blir en politisk sak. Jeg bare fremmer vår sak. Og den vil faktisk gi en kostnadsbesparelse på sikt, sier Aasli.
Vil ha dialog med legene
Fysioterapeuten hevder legene har liten innsikt i den pressede situasjonen mange fysioterapeuter står i.
– Når pasienter blir bedt om å gå til fysioterapeut, tror de tilbudet er eksisterende. Vi har derfor satt opp et møte med allmennlegene i kommunen, slik at de får bedre innsikt i problemet og ikke øker forventningene hos pasientene, som så blir møtt med stengte dører.
Ifølge Aasli er det åtte-ti helprivate fysioterapeuter i Sarpsborg.
– De jobber masse med pasientene som har økonomi til å betale. De gjør en god jobb, de som jobber privat, sier Aasli.