Fysioterapi for eldre - fra magasinet
BASIS – kurs som hjelper deg finne øvelser for eldre
Er du på jakt etter gode øvelser og treningsprogram for eldre? BASIS – et e-læringsprogram utviklet med hjelp fra fysioterapeuter gir forslag til øvelser og trening.
- Jeg er ikke i tvil. Jeg er sikker på at trening for eldre bidrar til at flere kan bo hjemme lenger og ha bedre liv. Jeg håper BASIS-kurset inspirerer også andre fysioterapeuter til å gi flere tilbud til eldre, sier fysioterapeut og personlig trener Benita Lundgren ved Gnist trening og helse i Bærum.
46-åringen har vært rådgiver for Helsedirektoratet i forbindelse med utviklingen av BASIS – et e-læringsprogram for deg som ønsker å jobbe med eldre.
Dette tilbyr Lundgren
Selv har Lundgren jobbet med eldre i flere år, og er bombesikker på at det har stor gevinst. Både for den eldre men også for samfunnet.
- Hos oss har vi gruppetilbud til eldre hver dag med både små og store grupper. I tillegg tilbyr vi 1-1-trening for eldre. Noe av treningen er generell, mens noe er rettet mot diagnosegrupper som artrosepasienter, Parkinson-pasienter og fallforebyggende trening som balanse, styrke og koordinasjon, sier Lundgren.
Stor gevinst
Hun mener mye av treningen er spesielt viktig for å minimere risikoen for fall. I tillegg ser hun at treningen og samlingene har stor betydning for både den fysiske og mentale helsen.
- Vårt utgangspunkt er at de eldre skal trene for å kunne opprettholde hverdagsfunksjoner så lenge som mulig. Det å kunne gå i butikken, være sosial og delta i kulturlivet har stor betydning for mange. Det handler om å kunne leve livet mens du har det, sier Lundgren.
Eldre kan være engstelige
Hun har erfart at mange eldre er engstelige. Noen er redde for å ta bussen, for å snuble, for å brekke lårhalsen. De er redde for å gå på gress, være ute om vinteren og til og med redde for å dra på båttur med familien.
- Enkle ting som betyr mye i hverdagen. Når de trener, blir de sterkere og får mer selvtillit. De tør mer, blomstrer og livet blir mer meningsfylt. I tillegg er det forebyggende. De trener for å kunne ha et bra eldreliv, sier Lundgren.
Hun samarbeider med leger og hjemmesykepleier, som ofte er de som sender de eldre til senteret. Lundgren innser samtidig at det er utfordrende å nå de som trenger det mest.
Bør friste flere fysioterapeuter
Timene for eldre er blant de mest populære på senteret og har som regel ventelister.
- Hvis du som fysioterapeut har for få pasienter, anbefaler jeg at du starter grupper for eldre. Det er et stort behov for vår kompetanse. Jeg opplever at de eldre blir trygge når de kan trene med en fagperson, sier Lundgren.
Merker stor interesse fra fysioterapeuter
Det har Olov Belander i Helsedirektoratet stor forståelse for. Etter at de lanserte BASIS-kurset i 2019, opplever de at det er flere fysioterapeuter som tar kurset. Det til tross for at kurset ikke hadde fysioterapeuter som målgruppe.
- Vi startet prosjektet fordi fallforebyggende trening er effektivt for at hjemmeboende eldre skal holde seg på beina og fordi mange har behov for veiledning. Vi hadde et pilotprosjekt sammen med NTNU. Etter det fikk vi et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å lære en e-læring, sier Belander.
I løpet av ett drøyt år har over 2.000 gjennomført kurset. Det betyr at du med trygghet kan etablere egne grupper for eldre eller implementere øvelsene og treningen i eksisterende grupper.
- Mange fysioterapeuter har grunnkunnskap om trening av eldre fra utdannelsen. Samtidig vil kurset kanskje gi inspirasjon til nye og målrettede øvelser for mange, sier Belander.
Han tror ikke helsemyndighetene vil løse all fallproblematikk blant eldre, hvis BASIS benyttes mer. Men han tror det er et nyttig verktøy for fysioterapeuter.