Kasper Wikestad ble både glad og irritert på fysioterapeuten
Sportskommentator Kasper Wikestad i TV2 ble tvunget ut av sengen og veiledet til aktivitet av fysioterapeut Øystein Aas etter kreftoperasjon. Det er Wikestad glad for.
10. august 2020 dro Kasper Wikestad til legevakten med det han trodde var en sprukken blindtarm. Det viste seg å være kreft i tillegg. Wikestad ble hasteoperert, fikk komplikasjoner og ble operert igjen. Tilsammen fire operasjoner måtte til før legene ble fornøyd.
- Etter alle operasjonene var jeg sliten. Jeg ville helst ha fred og ro. Slik ble det ikke. Allerede etter de to første operasjonene fikk jeg fysioterapi. Heldigvis gjorde jeg som de sa. Uten dem, hadde jeg ikke kommet på beina like raskt, sier Wikestad.
Møtes på Ullevål sykehus
Han snakker bak det sorte munnbindet på en café på Ullevål sykehus. For første gang etter operasjonene møter han Øystein Aas igjen, en av fysioterapeutene Wikestad hadde mest kontakt med.
De snakker om fotball. Aas har fått med seg at Wikestad er tilbake på skjermen, og har kommentert sin første kamp siden august. Wikestad forteller at det er lett å bli lat, når du ligger i en sykehusseng og har smerter.
- Øystein og de andre fysioterapeutene utfordret meg. Pushet når de trengte det og holdt tilbake når det var nødvendig. De sørget for at jeg kom meg opp av sengen, ut på gangen og etter hvert i trapper, forteller Wikestad.
Avbrekk i hverdagen
Han fikk spesielt god kontakt med Aas. Mens de gikk trapper og var uenige om hvor mange Wikestad hadde gått den dagen, snakket de om sport og andre ting.
- Det ble et avbrekk i hverdagen. Noe jeg så frem til etter hvert som jeg ble sterkere. Det var ekstremt viktig både fysisk og mentalt, og helt klart noe som førte til at jeg kom meg raskere. Alle de andre fagpersonene som var innom snakket om mer kjipe ting. Fysioterapi var en fin og viktig del av sykehusoppholdet, sier Wikestad.
Øystein Aas (29) jobber ved avdeling for klinisk service ved kreftklinikken på Ullevål sykehus. Det har han gjort siden 2018.
Han erfarer at mange, inkludert flere i hans egen bekjentskapskrets, undrer seg over at han som fysioterapeut jobber på et sykehus, og at han jobber med kreftpasienter.
- Vi har en sentral rolle i å få pasientene på beina i riktig tempo og med rett belastning. Nyopererte har ulike typer utfordringer. En som er buk-operert skal blant annet unngå å bruke magemusklene og skal ikke løfte tungt, sier Aas.
Lærer å bevege seg på nytt
Fysioterapeutene hjelper pasientene med å lære et helt nytt bevegelsesmønster, hvor riktige muskler benyttes og andre «spares».
- Hvordan bevegelsesapparatet benyttes er viktig. I tillegg er det nødvendig å være fysisk aktiv, selv om du har smerter. Blir du liggende, mister du muskelmasse og har større risiko for komplikasjoner, sier Aas.
Fysioterapeutene jobber blant annet jobber med å snu pasientene på siden i senga, hjelpe de ut av sengen og kanskje sitte på en stol.
- Mange ønsker å bli i sengen. De er ofte engstelige fordi de har smerter. I tillegg er mange slitne, sier Aas.
Han synes det er fint å møte Wikestad igjen. Blant annet for å høre hvordan det går, og hvordan han opplevde behandlingen på sykehuset.
Wikestad var på Ullevål i tilsammen sju uker. Aas og hans kollegaer var hos Wikestad minst én gang om dagen under hele oppholdet.
Kommunikasjon viktig
Wikestad drikker opp kaffen, før de to går ut i det mørke førjulsværet. Wikestad spør om hvordan det går med oppussing av leiligheten til Aas, og Aas spør om når neste kamp skal kommenteres.
- Min jobb handler i stor grad om kommunikasjon. Sørge for at pasienten får tillit til meg og det jeg foreslår av aktiviteter, sier Aas.