Dette er meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatternes mening.
- Svaret kan være SKADEFRI!
Fysioterapeuter må ta samfunnsansvar for breddeidretten, skriver Kenneth Martinsen i et innlegg i Tidsskriftet Fysioterapeuten. Fysioterapeut Hege Heiestad ved Norges idrettshøgskole mener løsningen kan være Skadefri.
Han mener idrettsfysioterapeuter har høy kompetanse og et unikt utgangspunkt for å støtte breddeidretten. Lars Haugvad kommenterer at han ønsker mer utdanning og kompetanse hos trenerne, og at det må legges mer ansvar på dem. Det er akkurat dette SKADEFRI og Skadefri-teamet jobber med hver eneste dag; -og vi ønsker mange flere fysioterapeuter velkommen med på laget!
SKADEFRI er en del av Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole. Senteret er verdensledende innen forskning på idrettsskader og har de siste 20 årene samlet kunnskap fra forskning rundt i hele verden om de vanligste skadene i ulike idretter, hvorfor de oppstår og hva som kan gjøres for å redusere risikoen for å få de. På bakgrunn av det, og i samarbeid med Olympiatoppen og ulike særforbund, har Senter for idrettsskadeforskning utviklet SKADEFRI.
SKADEFRI består i dag av en nettside; Skadefri.no, en app; Skadefri, et Skadefri-team og alle våre Skadefri-ambassadører rundt i hele landet.
Idrettsfysioterapeuter er ambassadører
På nettsiden www.skadefri.no finnes ulike øvelser, som kan søkes opp enten via idrett eller via kroppsdel, -for hele 55 ulike idretter og 11 ulike kroppsdeler. Der ligger det også ulike «smart å vite» – artikler og en fylkesvis oversikt over alle våre Skadefri-ambassadører.
Skadefri-ambassadørene er idrettsfysioterapeuter som etter opplæring av Skadefri-teamet holder klubbkvelder i lokale klubber og idrettslag. Klubbkvelden er i helhet utviklet av Skadefri-teamet, varer i cirka 2 timer og består av både teori og praksis. Ny opplæringsdag for fysioterapeuter er beregnet i januar 2022, så hvis du har lyst til å bli Skadefri-ambassadør kan du gjerne sende en e-post til hegeh@nih.no.
Egen app
Appen Skadefri er gratis både å laste ned og å bruke. Du kan søke på idrett eller kroppsdel. Øvelsene er delt inn i tre trinn etter vanskelighetsgrad, og det ligger også demonstrasjonsvideoer der, i tillegg til litt side-informasjon om ting det er viktig å tenke på, for å utføre den enkelte øvelse mest mulig presist og teknisk riktig.
Øvelsene kan lastes ned offline, egne treningsprogram kan lages og lagres og også deles videre.
Skadefri-teamet består av 4 personer som jobber med å formidle det vi faktisk vet fra forskningen, ut på ulike arenaer.
Går i riktig retning?
Det er et gap mellom all den gode og solide forskningen som er gjort på den ene siden, og hva som faktisk gjøres ute i praksis på den andre. Riktignok er det både klubber og idrettslag, trenere, ledelse, utøvere og foreldre, som begynner å se viktigheten og effekten av det å regelmessig trene skadeforebyggende. Men fortsatt er det områder hvor dette gapet er altfor stort. For å tette gapet, jobber Skadefri-teamet mot og med idrettslag og -klubber, trenerutdanning, toppidrettskoler og sosiale medier.
Vi jobber for at grunnleggende kunnskap om hvordan risikoen for skader kan reduseres så mye som mulig, skal være lett tilgjengelig for både utøverne selv, trenerne, ledelse og foreldre. Bevissthet og erfaring, -gjennom teori og praksis. Målet er å bidra til at barn og unge skal kunne ha det gøy og holde på med den idretten de digger, så lenge og mye de selv ønsker, -uten å oppleve kjipe og unødvendige idrettsskader. Alle skader kan ikke forebygges, men forskning fra hele verden viser at med enkle grep kan risikoen for skader reduseres med hele 50%, på tvers av alle idretter.
Les om Skadefri-redaksjonen her.