Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatternes mening.

Bak f.v:: Bjerke Siemsen (DEN), Jeppe Abert (DEN), Erik Sandvold Rislaa (NOR), Håvard Fluge Petterson (NOR), Andreas Pedersen (DEN), Mari Engelien Flettum (NOR). Nede f.v: Kjell-Egil Bogfjellmo Haug (NOR), Sophia Skaug Halstensen (NOR), Nicokals Kjerulf (DEN)

Fysioterapistudenters erfaringer og refleksjoner fra Homeless world cup 2024

- Det var ingen tvil om at spillerne satte pris på å få behandling og veiledning i når det gjaldt skader og plager. Det har vært en utrolig opplevelse. Vi har lært, blitt inspirert og utviklet oss som fysioterapeuter - og mennesker, skriver Erik Sandvold Rislaa og Håvard Fluge Petterson i dette innlegget.

Skrevet av: Erik Sandvold Rislaa og Håvard Fluge Petterson, fysioterapistudenter ved OsloMet – storbyunivsersitetet. 

I år ble den 19. utgaven av Homeless World Cup (HWC) arrangert i Seoul, Sør-Korea. Mesterskapet varte en hel uke, og foregikk på fasilitetene til det prestisjetunge universitetet Hanyang university. Vi var fire fysioterapistudenter fra Norge og fire fra Danmark som fikk muligheten til å bidra på arrangementet. Vi (Erik og Håvard) var to av de heldige som reiste ned til Seoul for å delta på turneringen i år. Spillere fra hele verden samlet seg for å delta på arrangementet, og lagene bestod av personer som har opplevd hjemløshet, rusavhengighet og sosial ekskludering. Mesterskapet skal fungere som en arena for spillerne til å starte et nytt og bedre liv. 

Klinikk og arbeidsoppgaver

Under turneringen var vi stasjonert i et telt markert med "physio” like ved der hvor kampene ble spilt. Her mottok vi spillere før, under og etter kampene. Gjennom anamnese og funksjonsundersøkelser forsøkte vi å kartlegge skader, før vi gjorde som best vi kunne for å hjelpe dem. Vi møtte blant annet ankelovertråkk, muskelstrekk, kramper, hetetokter, vonde håndledd, ulike kneskader og brudd. AV og til ble vi også plassert “pitch-side” under kampene, som ga oss muligheten til å behandle akutte skader straks etter at de oppstod. Noen av studentene deltok også på oppvarming til noen av lagene før deres kamper. Vår helsekompetanse og idrettsbakgrunn var noe som ble satt pris på av lagene under turneringen. 

Vi hadde et spennende samarbeid med lokale leger og frivillige som var plassert i førstehjelpsteltet ved siden av oss. Det var tydelig at vi hadde forskjellige tilnærminger til akutte skader, men til ettertanke var det en verdifull erfaring. 

Nye relasjoner

Samarbeidet med de danske studentene fungerte veldig godt, og det ble raskt etablert et sterkt fellesskap. Vi lærte mye av hverandre og opparbeidet verdifull erfaring innen fysioterapi, særlig gjennom behandlingen av spillerne. Vi fikk høre både sterke og rørende historier fra livene deres. 

Til tider kunne det være emosjonelt utfordrende for oss å lytte til alle de sterke historiene, men det ga også en dypere forståelse for hvor mye fotball og fellesskap kan bety for disse menneskene.

I tillegg til det faglige utbyttet, var det internasjonale aspektet noe av det mest givende. Språklige barrierer gjorde det utfordrende å kommunisere. Vi måtte ofte ty til kroppsspråk og hjelpemidler som Google Translate. Til tross for dette knyttet vi sterke bånd med deltakere fra ulike nasjoner. Tålmodighet, empati og forståelse var avgjørende for å kunne skape gode relasjoner og gi best mulig behandling. 

En unik erfaring

For oss har denne uken vært en uvurderlig erfaring. Vi har lært mye både om oss selv og om faget vi studerer. Det å få ta del i et så spesielt arrangement som Homeless World Cup er noe vi unner alle studenter, og noe vi alltid kommer til å være takknemlig for at vi fikk være en del av. 

Neste år skal HWC arrangeres i Oslo, mot slutten av august. Da vil nye fysioterapistudenter fra både Norge og Danmark få muligheten til å være med. Vi anbefaler på det sterkeste å søke, og at de som ønsker tar turen innom arrangementet! 

Det var ingen tvil om at spillerne satte pris på å få behandling og veiledning i når det gjaldt skader og plager. Det har vært en utrolig opplevelse. Vi har lært, blitt inspirert og utviklet oss som fysioterapeuter - og mennesker.

Stor takk til OsloMet og vår veileder Kjell-Egil Bogfjellmo Haug for denne muligheten!

Powered by Labrador CMS