Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatternes mening.

- Forebygging og rehabilitering har effekt, skriver meningsforfatterne. Også i kroner og øre.

Fysioterapeuter bidrar til sunn kommuneøkonomi

I en presset økonomisk tid, er vi kjent med at mange norske kommuner forventes å levere negativt driftsresultat for 2024 (1). Kommunene peker på økte kostnader i form av høye renter, vikarinnleie og reduserte inntekter. Tiden er krevende, tøffe valg må tas og vi er helt avhengige av modige politikere.

Markus Fjellheim-Fosseli, regionleder i NFF.
Makus Fjellheim-Fosseli
Jens Fredrik Aas
Martine Solberg Olsen
Jan Frode Rønning
Stig Fløisand

Skrevet av regionlederne i Norsk Fysioterapeutforbund: Martine Solberg Olsen (Region Sør-Øst), Stig Fløisand (Region Vest), Jens Fredrik Aas (Region Osloområdet), Jan Frode Rønning (Region Midt) og Markus Fjellheim-Fosseli (Region Nord).  Fysioterapeuten får av forfatterne opplyst at teksten også er sendt ut elektronisk til alle norske kommuner.

Derfor mener vi i Norsk Fysioterapeutforbund at det i tiden som kommer, blir helt sentralt å sette søkelys på tiltak som har effekt, både for folks livskvalitet, helse og kommunens økonomi. Forebygging og rehabilitering er slike tiltak og her er fysioterapeuter sentrale.

Utfordringene er store: 

*Riksrevisjonen sin rapport fra 2024 konkluderer med at mange pasienter ikke får de rehabiliteringstjenestene de har behov for i kommunene. Svake rehabiliteringstjenester får store konsekvenser for pasientens helse, arbeidsevne, familieliv og fritid. Så mange som 3 av 4 kommuner har ikke de rehabiliteringstjenestene som Helsedirektoratet anbefaler (2). 

*Når det gjelder muskel- og skjelettplager er kostnadene for samfunnet store, tallenes tale viser for eksempel at dette koster Norge 255 milliarder,- hvert år (3). 

*Det har skjedd enorme samfunnsstrukturelle endringer de siste tiårene, og det er i dag i stor grad lagt til rette for at man ikke trenger å bevege seg. Å være fysisk aktiv gir en rekke helsefordeler, det er lett å forstå at det å være inaktiv gir oss en dårligere helse (4,5). 

Det lønner seg å investere i innbyggernes helse 

For hver krone vi investerer i forebygging viser forskningen at vi får 14 kroner tilbake (6). Gode forebyggende tilbud og tjenester må prioriteres uavhengig av alder og i et stadig mer stillesittende samfunn må alle - fra små barn til eldre få mulighet til å være mer fysisk aktive. Her har fysioterapeuter mye å bidra med, inn mot barnehager og skoler, på arbeidsplasser og for den eldre befolkningen. Eldre har en økt risiko forbundet med fall, og prislappen på eksempelvis et hoftebrudd ligger på mellom 300- 800 000 kroner (7). Kommunene må regne med at disse kostnadene vil fortsette å påløpe videre om ikke gode og tidlige nok tiltak iverksettes. For fall kan forebygges og har først uhellet vært ute trenger man god rehabilitering. Dette er ett av flere eksempler hvor kommunene kan forhindre tap av livskvalitet og funksjon, samt økte pleie- og omsorgstjenester. Den økonomiske gevinsten ved rehabilitering er tydelig dokumentert i rapporten «Samfunnsverdien av rehabilitering» og ved prosjektet «Innovativ rehabilitering Indre Østfold kommune». En million kroner ble spart per pasient per år (8). 

Vi mener med bakgrunn i dette at fysioterapeuter må ha en nøkkelrolle i kommunene. Tiltak som legger til rette for at innbyggere kan være aktive bidragsytere i arbeidsliv og samfunnet, som klarer seg mest mulig selvstendig med best mulig livskvalitet vil gi gevinst for den enkelte og kommuneøkonomien. En investering i tidlig innsats, forebygging og rehabilitering gir betydelige besparelser på kort og lang sikt (5,8).

Vår oppfordring

Er en sterkere satsning på forebygging og rehabilitering i kommunene. Her er fysioterapeuter eksperter. Vi må satse på tiltak som er til nytte for den enkelte og kostnadsbesparende for samfunnet. Fysioterapeuter bidrar med enkle, effektive og rimelige tiltak som gir god helse.

Vi ønsker gjerne å bidra i samtalen rundt hvordan fysioterapeuter kan være en del av løsningene for fremtidens utfordringer. Ta kontakt med regionleder eller fysioterapeutene i din kommune. Arbeidet med å ruste kommunene for morgendagen må starte i dag!

Referanser

1. Kommunal rapport; https://www.kommunal-rapport.no/okonomi/nesten-halvparten-av-kommunene-har-negativt-driftsresultat/273781

2. Riksrevisjonens rapport om rehabilitering: https://www.riksrevisjonen.no/rapporter-mappe/no-2023-2024/rehabilitering-i-helse-og-omsorgstjenestene/

3. Rådet for muskel og skjeletthelse: https://www.muskelskjeletthelse.no.

4. Folkehelserapporten: https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/levevaner/fysisk-aktivitet/?term=

5. Samfunnsverdien av rehabilitering: https://osloeconomics.no/publication/samfunnsverdien-av-rehabilitering/

6. Masters R, Anwar E, Collins B, et al. J Epidemiol Community Health 2017;71:827–834.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537512/pdf/jech-2016-208141.pdf

7. Hektoen LF. Kostnader ved hoftebrudd hos eldre. HiOA Rapport 2014 nr 3. Høgskolen i Oslo og Akershus, Oslo, 2014.

8. Prosjekt Innovativ rehabilitering: https://www.io.kommune.no/tjenester/helse-og-omsorg/aktivitet-og-rehabilitering/innovativ-rehabilitering/

Powered by Labrador CMS