Kartlegger idrettsskader innen parasport

Universitetet i Lund har startet et omfattende forskningsprosjekt som skal pågå helt fram til Paralympics i Rio de Janeiro i 2016.

Publisert

Ansvarlig for prosjektet er Jan Lexell, professor i rehabiliteringsmedisin ved Lunds universitet. Neste år drar han til sitt tredje Paralympics, som ansvarlig lege for det svenske laget, opplyser universitetet i en artikkel om forskningsprosjektet

Kvalitativ studie

En viktig rolle har også fysioterapeut Kristina Fagher, som er stipendiat og nylig presenterte forskningsresultater for International Paralympic Committee (IPC).

I arbeidet med sin doktorgrad har hun intervjuet 18 svenske eliteutøvere med funksjonsnedsettelser som har vært plaget med skader. Disse intervjuene utgjør stammen i en kvalitativ studie som har fått en del oppmerksomhet, også innen IPC.

Les også previewstudien fra 2014.

Skadedefinisjoner

Når det gjelder idrettsutøvere uten funksjonsnedsettelser, finns det flere store epidemiologiske studier, der skader er registrert og analysert.

- På den måten har det blitt etablert rutiner for forebygging av skader og treningsprogram. Men innen parasport finns det ennå ikke noe lignende, annet enn under selve Paralympics. Og det er vanskelig å trekke konklusjoner ut fra bare to ukers konkurranser. Dessuten brukes de samme skadedefinisjonene for parautøvere som for idrettsutøvere uten funksjonsnedsettelser. Dette til tross for at parautøvere har mange flere faktorer som kan påvirke skaderisikoen, sier Kristina Fagher.

Alle utøvere

I 2016 fortsetter prosjektet med blant annet en egendesignet studieprotokoll for registrering av skader blant alle svenske toppidrettsutøvere med funksjonsnedsettelser. Dette skjer i samarbeid med forskere ved Linköpings universitet, som har gjort lignende studier på svenske friidrettsutøvere på elitenivå (uten funksjonsnedsettelser).

Powered by Labrador CMS