Protesterer mot å gi ansvaret for hjelpemidler til kommunene
Norges handikapforbund (NHF) har samlet inn over 6.700 underskrifter mot regjeringens planer om å legge store deler av hjelpemiddelformidlingen til kommunene.
Onsdag ettermiddag ble resultatet av den digitale kampanjen overrakt Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Kampanjen er blitt gjennomført på Facebook, og responsen har vært enorm, ifølge NHF og bladet Handikapnytt.
- Dette viser et sterkt engasjement mot forslaget om ta deler av hjelpemiddelformidlingen ut av det statlige NAV og overlate ansvaret til kommunene, skriver handikapnytt.no.
Kampanjen støttet av NFF
NHF skriver på sin nettsider at underskriftskampanjen støttes og deles av flere som kjemper for å stanse ideen om kommunal hjelpemiddelformidling: Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Ergoterapeutforbundet og Fysioterapeutforbundet står alle skulder ved skulder med Handikapforbundet.
Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget skal behandle stortingsmeldingen i begynnelsen av juni; Stortingsmelding 14; «Nye oppgaver til større kommuner». Der er flytting av hjelpemiddelformidlingen er ett av flere forslag til oppgaver som kommunene skal drive med i fremtiden, som følge av at de blir større og færre.
Budskapet
Budskapet i kampanjen på Facebook lyder slik:
"Ikke fjern retten til hjelpemidler i Folketrygden! Jeg er redd for å bli fratatt friheten min hvis retten til hjelpemidlene mine skal bli avhengig av kommuneøkonomi.
Uten nødvendige hjelpemidler til rett tid, trues min helse, livskvalitet og mulighet til å delta i samfunnsliv og arbeid."
Handikapnytt skriver at underskriftskampanjen har utløst en respons som NHF knapt har sett maken til på mange år.
- Trussel mot grunntryggheten
Spesialrådgiver Lars Ødegård i NHF sier at funksjonshemmede normalt er en gruppe det er vanskelig å mobilisere.
- Derfor sier responsen noe om hvor alvorlig mange opplever situasjonen. Det oppleves som en trussel mot grunntryggheten når man begynner å gamble med retten til hjelpemidler. Det er derfor denne saken engasjerer så mange og så sterkt, sier Ødegård.
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har på sin side uttalt at endringene er foreslått for å skape en bedre og mer helhetlig hjelpemiddelformidling.