– Det er et stort stykke arbeid lokalt som ligger bak denne seieren, sier Karianne Bruun Haugen, regionleder for Oslo-området i NFF.
Foto: Fysioterapeuten
Flertallet av politikerne i Fredrikstad vil bevare Frisklivssentralen: – En stor seier for folkehelsen
Da det politiske flertallet i Fredrikstad presenterte hvilke sparetiltak de vil stille seg bak, var nedleggelse av Frisklivssentralen tatt vekk. Det får Norsk Fysioterapeutforbund til å juble.
Etter å ha gått med underskudd de siste to årene har Fredrikstad kommune lansert en offensiv spareplan for å få kontroll på økonomien. Gjennom effektiviseringsprogrammet #Bærekraft25 skal kommunen spare 500 millioner frem mot 2025. Et av rundt 80 foreslåtte sparetiltak var å legge ned Frisklivssentralen i kommunen. Det skapte sterke reaksjoner. Kommuneadministrasjonen forsvarte forslaget med at frisklivssentraler ikke er lovpålagt.
Onsdag 15. juni la det politiske flertallet i kommunen - Ap, Sp, SV, Rødt, MDG og Bymiljølista - frem hvilke sparetiltak de vil støtte.
Flertallet har tatt bort tiltak for drøyt 40 millioner kroner neste år og 60 millioner i 2025. I 2025 skal det spares 442 millioner kroner, mens kommunedirektøren foreslo 500 millioner, skriver Fredriksstad Blad.
– Fornuften seiret
Nedleggelse av Frisklivssentralen er ett av tiltakene som er fjernet fra spareplanen.
– Den umiddelbare reaksjonen er at fornuften seiret. Dette er en stor seier for folkehelsen. Politikerne i Fredrikstad ser virkelig behovet for å jobbe helsefremmende og forebyggende. Beskjeden fra flertallet er en viktig anerkjennelse av plassen og rollen Frisklivssentralen har i den kommunale helsetjenesten.
Det sier Karianne Bruun Haugen, regionleder for Oslo-området i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF).
Roser samarbeid
Haugen kunne knapt tro det da forslaget om å skrote Frisklivssentralen ble kjent.
– Det at Frisklivssentralen nå vil fortsette, er viktig for alle brukerne som benytter seg av tilbudet, både i dag og i fremtiden. Vi må forebygge og jobbe helsefremmende i mye større grad enn vi har gjort frem til nå for å kunne ha bærekraftige helsetjenester i fremtiden, sier Haugen.
Hun ønsker å rette en stor takk til to lokale tillitsvalgte, Kathrine Grønberg Østebrød og Aase Eklund Drabløs, ansatte ved Frisklivssentralen og alle innbyggerne som har kjempet for å bevare tilbudet.
– Det er et stort stykke arbeid lokalt som ligger bak denne seieren. I dag er jeg en stolt regionleder. Samarbeidet med hovedtillitsvalgt har vært svært godt, og vi har virkelig trykket på politisk for å få gjennomslag, sier Haugen.
Les også: NFF vil at frisklivssentraler skal bli lovpålagt