-Utøvere bør kutte ferien
Landslagslege Ove Talsnes mener skadeflommen i friidretten kan stagges hvis utøverne lar være å ta for lang ferie etter sesongen.
– Det er viktig at de ikke legger seg på ryggen. Etter bare seks uker har du mistet volum i muskulaturen. Da vil du bruke halvannen måned på å komme tilbake til nivået du var på. For mange gyver på foran en ny sesong uten nødvendig «vedlikehold», sier den erfarne mesterskapslegen til VG.
– Du har ikke tid til å ta det rolig seks uker på høsten, hvis du vil kalle deg toppidrettsutøver, forklarer Talsnes. Alt med tanke på å forebygge og unngå skader.
Flere unge på skadelisten
I 1994 var Talsnes for første gang mesterskapslege i friidretts-VM i Helsinki, der Norge vant tre gull, to sølv og en bronsemedalje.
Under EM i Zürich i sommer tok Henrik Ingebrigtsen Norges eneste medalje, med sølv på 1500 meter. For øvrig var det mest snakk om skader i media, både før og under mesterskapet.
– Det var en del utøvere med plager og begrensninger som ikke nødvendigvis hadde nytte av å være der. Det oppsto ikke mange nye skader. Det var mest «vondter» vi kjente til, og skader som fikk en forverring, sier Ove Talsnes til VG.
Han er ikke sikker på om omfanget er større i dag enn tidligere. Landslagslegen tror imidlertid, i likhet med Olympiatoppens friidrettstrener Hanne Haugland, at flere unge utøvere pådrar seg skader nå.
Digital skaderegistrering
Olympiatoppens Maren Stjernen er leder for friidrettens helseteam. Fysioterapeuten har startet et nettbasert helseregistreringsprosjekt. Talsnes håper at nettopp dette skal få utøverne raskere til behandling.
– Utøverne har voldsomt høy smerteterskel og er ikke sytepaver. De er vant til å ha vondt. Men generelt sier de fra for sent. Det tar for lang tid fra skaden oppstår, til de kommer til oss, avslutter han.
Les mer på VG.no
Les også om prosjekter knyttet til skaderegistrering på Senter for Idrettsskadeforsknings nettsider.