Puberteten er den viktigste faktoren for kondisjonsutvikling hos ungdom

Ungdommer får de samme effektene av å være i vekst som voksne kan få av å trene intervall.

Publisert Sist oppdatert

Utholdenhetstrening under puberteten gir ingen endring i VO2 max og kardiorespiratoriske funksjoner utover de endringene som skylles vekst og modning.

Det viser forskningen til tidligere stipendiat ved Institutt for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole (NIH), Halvard Grendstad.

10. februar disputerte han med avhandlingen «Taking a breather: Do physiological changes induced by growth during puberty outweigh those induced by endurance training in youth athletes?».

Motbakke vs. lek

Studien fulgte tre grupper med 12-åringer av begge kjønn over åtte uker i oppkjøringen til en ny vintersesong i langrenn (september til november). Studien hadde 59 deltakere, skriver NIH.no.

De unge langrennsløperne hadde fire treningsøkter i uka, men det var stor forskjell på hva de gjorde på to av disse øktene:

  • Gruppe 1 hadde to intervalløkter med høy intensitet. Dette var tradisjonell langrennstrening i sesongoppkjøringen med hovedvekt på motbakkeintervaller.
  • Gruppe 2 hadde aktiviteter basert på lek på rolig intensitet og enkel styrketrening.
  • Gruppe 3 var en kontrollgruppe med 12-åringar som ikke drev med langrenn og var mindre aktive enn de to andre gruppene.

Gruppe 2 fikk også instruksjoner om at de heller ikke fikk trene intervaller eller annen trening med høy puls utenom fellesøktene med klubben.

Ingen forskjell

Alle løpernes trening ble fulgt tett i perioden ved hjelp av treningsdagbøker. Før prosjektet startet og etter ukene med de to forskjellige treningsoppleggene, var de inne på NIH til testing av maksimalt oksygenopptak.

– Det var ingen forskjell mellom de tre gruppene. Endringene var heilt like, og de aller fleste deltakerne så ut til å øke sitt maksimale oksygenopptak, forteller Grendstad. 

Fra januar i år har han fått ansvaret for å tilpasse treninga etter vekst og modning i Vålerenga fotball.

Ta vare på leken

Grendstad mener at idretten bør legge opp til mer variert og leke-basert aktivitet lenger, og unngå tidlig spesialisering. Dette kan være med på å hindre tidlig frafall.

- Det er viktig å ta vare på leken så lenge som mulig, også i oppkjøringen til sesongen. Mange stresser mye med oppkjøring, men denne studien viser at det kan være viktigere å bruke tid på å trene på teknikk, koordinasjon og styrke, sier han til NIH.no.

Powered by Labrador CMS