Det norske helselandslaget i fotball på samling i London før pandemien.
Foto: Privat
Fotballag med fysioterapeuter og leger sikter mot «OL»-gull
I motsetning til Norges herrelandslag skal disse fysioterapeutene og legene spille internasjonal fotball neste år.
Fysioterapeut Øystein Østergren (41) er lagleder for det norske helselandslaget i fotball. Laget består av spillere fra Kirkenes til Kristiansand, og de er cirka halvparten fysioterapeuter og leger. I tillegg er det en ergoterapeut og ortopedingeniør i troppen.
Helselandslaget spilte sin første kamp i The World Medical and Health Games (Medigames) på Malta i 2018, også omtalt som «OL» for helsepersonell. Der sikret guttene en tredjeplass for Norge.
Året etter i Montenegro konkurrerte laget i både ellever- og sjuerfotball. Både Colombia, Russland og Polen ble for sterke elleve mot elleve, men i sjuerfotball spilte de norske helsearbeiderne seg helt til finalen. Der ble det tap på straffesparkkonkurranse mot Kasakhstan.
Vil bli verdensmestere
Nå mobiliserer laget for fullt foran neste års Medigames, som finner sted i Portugal i juli.
– Motivasjonen for å forsøke å vinne Medigames har blitt litt større, og målet er helt klart å bli verdens beste helselandslag i fotball, sier lagleder Øystein Østergren. Han er til daglig fysioterapeut på Lærdal sykehus.
Målet er å stille med både et sjuer- og elleverlag i neste års «OL».
– Det er mange gode fotballspillere rundt om i Norge som nå jobber som leger eller fysioterapeuter, og nettverket av aktuelle spillere begynner å bli stort. Samtidig er vi alltid åpne for flere spillere med kvalitet. Er du interessert i å spille med flagget på brystet i et internasjonalt mesterskap, så er dette muligheten, frister Østergren.
Spillerne betaler selv for å delta, men laget får også drahjelp fra ulike sponsorer.
Spillere med eliteserieerfaring
Lagleder Østergren kan fortelle at det er flere «stjerner» på det norske helselandslaget. En av dem er Helge Haugen (39), som ble seriemester med Brann i 2007 og har spilt på Sogndal. Han jobber nå som fysioterapeut.
En annen er Eirik Birkelund (27), som også har spilt på Brann og Sogndal. Birkelund er nå legestudent på tredje året.
– Vi har også med Jonas Hestetun, som spilte i første divisjon for Åsane i 2019. Resten av troppen er spillere med erfaring fra andre til femte divisjon, forteller Øystein Østergren.
En av spillerne har også koblinger til det norske herrelandslaget, som misset muligheten til VM-spill i Qatar neste år etter tapet mot Nederland tirsdag denne uken.
– Midtbanespiller og lege Edil Safiani er barndomskompis med Joshua King, Omar Elabdellaoui og Haitam Aleesami. Nå blir Edil den eneste i kameratgjengen som spiller med flagget på brystet i en internasjonal turnering neste år, sier Østergren med glimt i øyet.
Trener relasjoner
Helselandslaget samarbeider også med Kreftforeningen og fronter kampanjen «Menn, snakk om det». Kampanjen handler om å få flere menn til å snakke om kreftsykdom og senskader.
– Vi trener relasjoner både på og utenfor banen, forteller Østergren.
Kommende helg har det norske helselandslaget samling i Bergen. Der venter tre kamper mot lokale lag fra fjerde- og femtedivisjon.
– I Norge har vi kontakt med krigsveteranlandslaget og politilandslaget, og samlingen i Bergen skulle egentlig ha vært en dobbel kamp mot krigsveteranenes fotballandslag på Østlandet, men sprengt innendørsbanekapasitet gjorde at det ble samling i Bergen og kamper mot lokale lag, forteller Øystein Østergren.