– Jeg er trent i nødvendig livredning via studiet, men dette er første gang jeg er med på at det ikke ligger en dukke der, sier fysioterapeut Sondre Sjøgren Jakobsen.Foto: Rune Sjøberg / Sogndal Fotball Media
Da Sogndal-spiller kollapset, var fysioterapeut Sondre (29) først ut på banen
Sogndal Fotballs fysioterapeut hyller teamarbeidet etter hjertestansen på Fosshaugane.
Dramatiske scener utspilte seg i kampen mellom førstedivisjonslagene Sogndal og Stjørdals/Blink på Fosshaugane 1. november. 12 minutter ut i oppgjøret i Sogndal segnet hjemmelagets islandske midtbanespiller Emil Pálsson (28) om med hjertestans.
– Tøff situasjon
Ifølge VG tok det syv sekunder fra dommeren vinket på hjelp, til fysioterapeut Sondre Sjøgren Jakobsen var ved spilleren som lå nede.
– Det er standard i Sogndal Fotball at fysioterapeuten er først på banen, og så tilkaller eventuelt jeg legen hvis jeg føler behov for det. Her skjønte vi raskt at flere måtte utpå, sier Jakobsen til Fysioterapeuten.no.
Fotballagets lege var bare noen sekunder bak fysioterapeuten.
– Han tar regien, og så prøver vi å danne oss et bilde av hva som har skjedd. Det tok ikke lang tid før vi rettet mistanken mot hjertestans.
– Hva gikk gjennom hodet ditt da?
– Det opplevdes som en dramatisk og tøff situasjon, men ambulansepersonell og Røde Kors kom ganske raskt.
Trent i nødvendig livredning
Sogndal-spilleren ble gjenopplivet på banen og deretter flydd til Haukeland universitetssykehus i Bergen. Spillere og støtteapparat var sammen utover kvelden, forteller fysioterapeut Jakobsen.
– Det er veldig naturlig at klubben samles når noe sånt skjer. Vi pratet om det, og så bearbeider folk det litt på sin egen måte. Det er viktig at man ikke blir etterlatt alene i en sånn situasjon.
Fysioterapeuten har ikke vært borti en lignende situasjon tidligere.
– Jeg er trent i nødvendig livredning via studiet, men dette er første gang jeg er med på at det ikke ligger en dukke der.
Fremhever teamarbeidet
Jakobsen forteller om god oppfølging av klubben etter hendelsen.
– Jeg har ikke hatt noe behov for profesjonell hjelp. For min del hjalp det mye å være sammen med trenerapparatet og spillergruppen. Jeg føler det er løst på en god måte kollektivt og for meg personlig.
Jakobsen forteller at trener og assistenttrener besøkte Pálsson på sykehuset. Selv har fysioterapeuten snakket med spilleren på telefon.
Tirsdag ble Pálsson skrevet ut fra Haukeland universitetssykehus, åtte dager etter hjertestansen.
Når Jakobsen ser tilbake på opplevelsen, kjenner han på takknemlighet over godt samarbeid.
– Jeg har lyst til å fremheve teamarbeidet og personellet som deltok. Vi responderte raskt som team, og det opplevdes for meg veldig profesjonelt. Spilleren fikk nødvendig hjelp og kom fra det med livet i behold.
– Fotball har alltid vært en lidenskap
Sondre Sjøgren Jakobsen er opprinnelig fra Skien og har tidligere jobbet i Stabæk Fotball. Han er inne i sin andre sesong i Sogndal.
– Det er veldig spennende og lærerikt, og få dager er like. Jeg liker veldig godt å være del av en prestasjonsgruppe og jobbe mot opprykk, ikke bare behandle de som er skadet.
29-åringen har snart fem år bak seg som fotballfysioterapeut.
– Jeg spilte aktivt selv, uten at jeg var god nok for dette nivået. Men fotball har alltid vært en lidenskap, sier Jakobsen, som studerte fysioterapi i Aalborg i Danmark.
På spørsmål om hva som opptar ham faglig for tiden, peker Jakobsen på skadeforebyggende trening.
– Det er mye fokus på mange kasuser innen idrettsfysioterapi om dagen. Selv har jeg jobbet mye med unge utøvere, og jeg er interessert i bevisstgjøring innenfor skadeforebyggende trening. Unge utøvere lærer tidlig å ta vare på seg selv og lytte til kroppen. Jeg ser det er blitt mer fokus på det nå enn tidligere, sier Sondre Sjøgren Jakobsen.