Den daglige aktiviteten økte med nesten 1000 skritt og deltakerne gikk i gjennomsnitt ned fire kilo i vekt. Fotballsupportere har hatt god effekt av et opplegg hvor toppklubbens trenere og helseapparat ble stilt til rådighet for fansen. (Illustrasjonsbilde)

Toppklubbene har fått fansen i aktivitet

Fotballklubbene Vålerenga og Rosenborg har fått overvektige fotballfans i gang med fysisk aktivitet gjennom et nytt prosjekt. Nå skal «Eurofit» rulles ut i hele Europa.

Publisert

Flere fotballsupportere er glødende engasjerte i laget sitt, men sliter med den fysiske formen og dietten. De er personer som nødig blir med på vanlige treningsopplegg, skriver Norges idrettshøgskole (NIH).

1100 av dem har blitt invitert med i EU-prosjektet «EuroFIT». 15 toppklubber i Norge, England, Nederland og Portugal har stilt trenere og helseapparat til rådighet for fansen. I Norge forbedret særlig supportere i Rosenborg ballklubb (RBK) formen mye. I gjennomsnitt økte alle Eurofit-deltakerne den daglige aktiviteten med oppunder 1000 skritt og gikk ned fire kilo i vekt.

Høy gjennomføringsrate

10 forskere ved Norges idrettshøgskole har vært med på prosjektet. Professor emeritus og prosjektleder Glyn Caerwyn Roberts sier at poenget ikke har vært å få opp kondisen.

-Da ville mange garantert falt ifra, sier Roberts til NIHs nettside. I dette prosjektet gjennomførte 87 prosent av deltakerne, noe som er veldig mye for et slikt opplegg.

– Det skulle være svært overkommelig, de skulle aldri løpe, men ta ett skritt av gangen og så løfte øvelser og mål rolig uke for uke. Det skulle oppleves positivt.

Eivind Andersen har hatt mye av det praktiske ansvaret for Eurofit i Norge. Han forteller at malen var tre kvarter teori og utveksling av tips og erfaringer, og deretter tre kvarter med lavintens trening som gåfotball, sirkeltrening eller annet.

Fikk elitespillere på besøk

Den aller viktigste suksessfaktoren var settingen. Supportersamlingene foregikk på klubbens arena og ble drevet av klubbens egne folk. I tillegg kom elitespillere eller andre klubblegender på besøk. Noen ble også med på en trening.

– Jeg tror det var stort. Det bygde lagfølelsen, sier Andersen.

I Portugal har fotballforbundet allerede bedt alle toppklubbene om å kjøre opplegget. Skottland holder på å gjøre det samme.

Powered by Labrador CMS