Er kunnskap fra kvalitativ forskning til å stole på?
Sammen med forskere i WHO og andre eksperter innen kvalitativ forskning, har medarbeidere ved Kunnskapssenteret utviklet et hjelpemiddel for vurdering av kunnskap fra kvalitativ forskning.
Resultatet er «CERQual», som nylig ble publisert i PLOS Medicine, opplyser Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.
CERQual står for “Confidence in the Evidence from Reviews of Qualitative research”. Denne tilnærmingen går ifølge Kunnskapssenteret ut på å vurdere fire elementer ved kvalitative forskningsfunn:
1) Metodologiske begrensninger ved kvalitative studier
2) Relevansen av studiene
3) Samsvar i resultater på tvers av studiene
4) Mengden av data
- Systematiske vurderinger
- Forskere som arbeider med kunnskapsoppsummering av kvalitativ forskning kan bruke CERQual til å vurdere, analysere og rapportere resultatene fra oppsummeringene. Beslutningstakere og andre brukere av forskning lurer gjerne på om de kan ha tillit til et forskningsresultat. CERQual er utviklet nettopp for å gjøre det enklere å foreta slike vurderinger på en systematisk måte, sier seniorforsker Simon Lewin i en kommentar på kunnskapssenteret.no.
Han er førsteforfatter på artikkelen som er publisert i PLOS Medicine: "Using qualitative evidence in decision making for health and social interventions: An approach to assess confidence in findings from qualitative evidence syntheses (GRADE-CERQual)".