Illustrasjonsfoto: colorbox.com.

Pusteveiledning kan hjelpe KOLS-pasienter

Pusteveiledning kan være et supplerende tiltak for å lette opplevelsen av tung pust for personer med KOLS, ifølge en doktorgrad fra Universitetet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Det viser doktorgradsarbeidet til sykepleier og forsker Christine Råheim Borge ved Universitetet i Oslo. Disputasen finner sted 8.desember, opplyser UiO i en pressemelding.

Positiv endring

Sykepleier og forsker Christine Råheim Borge, som er tilknyttet Institutt for helse og samfunn, har studert effekten av pusteveiledning på pasienter med moderat og alvorlig grad av KOLS. Dette som et supplement til medisinsk behandling.

150 personer deltok i studien, hvor en gruppe fikk veiledning av en maskin i å puste dypt og sakte, mens kontrollgruppene enten lyttet til musikk eller satt stille.

Samtlige grupper viste positiv endring på KOLS-symptomer over en periode på fire uker.

Livskvalitet og belastning

Doktorgradsstudien undersøkte også hvordan ulike livskvalitetsmål endret seg over en periode på fire måneder.  Når det var endringer i opplevelsen av KOLS-belastning, depresjon og angst, var det samtidig endringer i velvære.  Endringer i opplevelsen av KOLS-belastninger endret seg imidlertid ikke med endringer i depresjon og bare minimalt med angst.

Resultatene demonstrerer at pusteveiledning kan være supplerende tiltak for å lette opplevelsen av tung pust for personer med KOLS.

Powered by Labrador CMS