- Fysisk stress er bra for organismen
Vil du stå bedre rustet mot alt fra kreft til Alzheimers? Da skal du utsette kroppen for sterke fysiske påkjenninger. Så sterke at det grenser til det skadelige, skal vi tro gemini.no.
Vi vet fra før at trening er bra. Du blir i bedre fysisk form, og du reduserer risikoen for å få hjerte- og karsykdommer. Men det er mer, ifølge gemini.no, nettavisen for forskningsnytt fra NTNU og SINTEF. Gemini har intervjuet professor Alf Brubakk ved Institutt for sirkulasjons- og bildediagnostikk. Artikkelen har tittelen "Hopp i havet, folkens!"
- Vi er på sporet av nye biologiske og fysiologiske mekanismer. Dersom den menneskelige organismen blir utsatt for hardt fysisk stress, får kroppen tilført et vern mot både sykdommer og ytre fysiske påkjenninger, sier Brubakk.
Målbar effekt
Ifølge Brubakk er det mest oppsiktsvekkende ved disse mekanismene at verneeffekten er målbar etter en enkelt belastning. Det kan tyde på effekt allerede etter første treningsøkt. Men også andre typer påkjenninger kan ha effekt, blant annet å utsette kroppen for kuldesjokk og sterk varme.
En annen form for fysisk påkjenning, som vi er vant til å se på som utelukkende helseskadelig, er stråling.
– Det er velkjent at radioaktiv stråling fører til kreft. Mindre kjent er det at små doser av radioaktiv stråling faktisk reduserer risikoen for kreft, sier Brubakk. Men han understreker at vi i dag ikke vet nok om optimal dosering.
Sterk belastning
Man vet i det hele tatt svært lite om hvor mye som skal til for å gi vern, hvor ofte en bør repetere påkjenningene, hvor lenge og på hvilken måte kroppen er beskyttet etter belastning. Så langt tyder forskningsresultatene på at belastningen må være sterk for at det skal gi en verneeffekt.
– Det ser ut til at den helst bør være så sterk at du nærmer deg grensen for hva som er skadelig. Da er effekten desidert størst, forteller Brubakk.
Når det gjelder trening, innebærer det at en har best effekt av korte og harde økter, sammenlignet med mer langvarige økter med lav intensitet.
Forsker på dykking
Professor Brubakk leder et forskningsmiljø som er verdensledende innen dykking. Det er gjennom pilotstudier på dette området at forskerne kom på sporet av disse mekanismene.
– Ved flere tilfeller så vi at forsøksdyr som ble utsatt for stress rett før et potensielt dødelig forsøk, faktisk overlevde, sier Brubakk.
Ved andre forsøk så forskerne at hyperbart oksygen (HBO), tilførsel av oksygen under økt trykk, aktiverer stamceller frå benmargen, og spesielt de cellene som verner mot skader på blodkarene.
– Vi tror det dreier seg om allmenne mekanismer, der den eksakte sammenhengen er uvesentlig. Det generelle budskapet er at fysisk stress, fysisk belastning generelt, er bra for organismen, sier professor Alf Brubakk.