Kritisk til KOLS-studie

Resultatene av høyintensitets gangtrening i rehabilitering av KOLS-pasienter har skapt debatt i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Forskerne bak studien har antyder at det kan være en sammenheng mellom høyintensitets gangtrening og dødelighet for pasienter med alvorlig KOLS. Dansk Selskab for Hjerte- og Lungefysioterapi er kritiske til studien, ifølge fysio.dk.

Debatten startet etter at resultatene av studien ble formidlet i danske Dagens Medicin (krever abonnement).

Trening med høy intensitet

Det er forskere ved Bispebjerg Frederiksberg Hospital som har gjennomført studien, som har sammenliknet resultatene av høyintensitets gangtrening med andre rehabiliteringsforløp med normal intensitet.

31 pasienter med alvorlig KOLS deltok i studien. 15 av disse fikk et tilbud som innebar økt intensitet i rehabiliteringsforløpet, som omfattet høyintensitets gangtrening. De 16 øvrige fikk gangtrening med vanlig intensitet.

Studien ble publisert i International Journal of COPD i september 2016.

Antyder risiko

I løpet av halvannet år etter studien, døde fem av de femten deltakerne i høyintensitetsgruppen, noe som antyder at det kan være forbundet med alvorlig risiko å tilby denne pasientgruppen trening med høy intensitet.

Fire av fem dødsfall var i forbindelse med KOLS-eksaserbasjoner, men ingen av de fem hadde eksaserbasjoner i løpet av det åtte uker lange rehabiliteringsprogrammet, ifølge fysioterapeut og master i rehabilitering Lone Schaadt. Hun har, sammen med blant andre professor Marius Henriksen, stått bak prosjektet.

- Resultatene er alarmerende, og de første som antyder at selv beskjeden økning av rehabiliteringsintensiteten kan være forbundet med uakseptabel risiko, sier Schaat til Dagens Medicin.

Kritiserer forskerne

Dansk Selskab for Hjerte- og Lungefysioterapi kritiserer forskerne for hva de oppfatter som påstand om en påstand om direkte sammenheng mellom høyintensitetstrening og dødsfall.

«Faktum er at det ikke er påvist overdødelighet ved intervalltrening med høy intensitet sammenliknet med kontinuerlig moderat trening i de beste tilgjengelige studier. Tvert imot vet vi fra litteraturen at tidlig innsats etter eksempelvis eksaserbasjoner kan redusere dødelighet inntil tolv måneder etter KOLS-rehabilitering», skriver Dansk Selskab for Hjerte- og Lungefysioterapi i sin kritikk.

De mener forskernes konklusjon er for bombastisk og unyansert.

Kritikken imøtegås av forskerne, som hevder de har skrevet at deres data i beste fall er en indikasjon som gir grunnlag for bekymring.

- Vi har ikke gjort noen antakelse om kausal sammenheng, og skriver heller ikke om noe slikt i vår artikkel, kommenterer professor Henriksen.

Han mener pressedekningen kan ha bidratt til misforståelser.

Pressens fremstilling kan virke bombastisk, og de etterfølgende kommentarene på sosiale medier og diverse hjemmesider kan fremstå uinformert, sier Henriksen.

Powered by Labrador CMS