12 000 norske pasienter har deltatt i studier som aldri ble publisert
- Sløser bort skattebetalernes penger og undergraver folkehelsen, sier programsjef i Stiftelsen Dam, Jan-Ole Hesselberg.
Resultatene av 475 kliniske studier som inkluderer 83.903 pasienter i fem nordiske land har aldri blitt offentliggjort. Det viser en ny rapport som offentliggjøres tirsdag 6. februar, skriver Stiftelsen Dam på sine nettsider.
Bak rapporten står blant annet TranspariMed, AllTrials, Cochrane og Stiftelsen Dam. Rapporten er en historisk grundig kartlegging av hva som skjer med den kliniske forskningen i både Norge og Norden, ifølge Stiftelsen Dam.
– Vi har egentlig aldri visst hvor stor andel av resultatene vi aldri får se. Det vet vi nå, og det er hårreisende, sier programsjef i Stiftelsen Dam, Jan-Ole Hesselberg.
Han er en av totalt 39 forskere som har vært involvert i arbeidet med rapporten.
Studiene rapporten tar for seg inkluderer pasienter som har meldt seg frivillig til å delta i studier om blant annet kreft, multippel sklerose og en rekke psykiske sykdommer.
Bortkastet forskning
Ifølge rapporten, er totalt er mer enn en femtedel av alle kliniske studier drevet av universiteter og sykehus i Norden i perioden 2016-2019 bortkastet. Mange av studiene ble finansiert med offentlige midler.
Den fullstendige rapporten gir en detaljert oversikt over resultatene til alle større forskningsinstitusjoner i hvert av de nordiske landene, og også antallet pasienter som deltar i studiene som ikke er rapportert.
I Norge alene gjelder dette nesten 12.000 pasienter. Prosentvis er Norge også dårligst til å offentliggjøre resultater av de nordiske landene, med bare 71 prosent.
Stiftelsen Dam har siden 1997 gitt mer enn to milliarder kroner til norske forskningsprosjekter innen helse.
Les mer: Milliarder av kroner er blitt investert i bortkastet forskning (Aftenposten 30.05.2023).