Usikkerhet rundt helseprosjekter etter økonomisk trøbbel i Norges forskningsråd
Forskningsprosjekter knyttet til rehabilitering kan bli påvirket av den økonomiske situasjonen i Norges forskningsråd, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.
12. mai meldte Aftenposten at regjeringens tålmodighet med styringen av Forskningsrådet er slutt. Regjeringen kaster styret, stanser tildelinger til forskning og setter i gang ekstern granskning, skrev avisen.
Forskningsrådet (NFR) anslår at de ligger an til å gå 275 millioner kroner i minus mot slutten av året. Ved utgangen av 2023 kan pengemangelen være på 1,9 milliarder – og i 2024 på 2,9 milliarder kroner.
– Det betyr at de økonomiske problemene ligger an til å vokse betydelig hvis vi ikke gjør noe nå. Det er lovet bort mer penger enn Forskningsrådet har fremover, og det må vi rydde opp i. Det nye midlertidige styret kjenner både sektoren, statens bevilgningsreglement og offentlig økonomi- og virksomhetsstyring godt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.
HOD: Vil kunne få konsekvenser
Forskningsrådet har i flere år mottatt i underkant av 11 milliarder kroner i årlige bevilgninger, og det gjør de også i år, ifølge regjeringen. Fysioterapeuten har spurt Helse- og omsorgsdepartementet hvilke konsekvenser situasjonen kan få for eksisterende og omsøkte forskningsprosjekter innen helse, derunder fysioterapi.
– Når det gjelder helseforskning- og innovasjon, vil dette kunne få konsekvenser for det Helse- og omsorgsdepartementet finansierer gjennom Norges forskningsråd. Dette gjelder forsknings- og innovasjonsprosjekter knyttet til områder som helse-, omsorgs- og velferdstjenester, folkehelse og forebygging, diagnostikk, behandling og rehabilitering, helseinnovasjon med mer. Situasjonen vil potensielt kunne få konsekvenser eksempelvis for kommende utlysninger og der det ikke er inngått kontrakt, skriver departementet i en e-post til Fysioterapeuten.
Sammen med styret og administrasjonen i Forskningsrådet skal Kunnskapsdepartementet se på hvordan de økonomiske utfordringene skal løses for å begrense negative virkninger.
– Målet er at konsekvensene for forsknings- og innovasjonsmiljøene skal bli så håndterbare som mulig, men dette kommer helt klart til å merkes. Det er for tidlig å si hvor store konsekvensene for denne situasjonen blir, skriver Helse- og omsorgsdepartementet til Fysioterapeuten.
Det nylig avgåtte styret i Forskningsrådet har kommentert saken i en kronikk i Aftenposten.
Forskningsleder: – Trist situasjon
Fysiofondets forskningsprogram om fysioterapi i primærhelsetjenesten, FYSIOPRIM, har ett pågående prosjekt som er finansiert av midler fra Norges forskningsråd. I tillegg har FYSIOPRIM en søknad om finansiering inne, opplyser Nina Køpke Vøllestad, leder av FYSIOPRIM og professor ved Avdeling for tverrfaglig helsevitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).
– Vi synes dette er en trist situasjon, men vi har ikke spesielle forutsetninger for å mene noe om dette var riktig og nødvendig. Vi håper jo dette ikke vil redusere mulighetene for finansiering av forskningen. Det ville være svært uheldig, sier hun Fysioterapeuten.
Vøllestad synes det er vanskelig å spå konsekvensene for de NFR-finansierte prosjektene ved UiO.
– Det har foreløpig ikke kommet noe informasjon midler reduseres eller inndras. Men vi er jo redd for at det blir mindre midler til nye prosjekter og derved redusere sjansene for de søknadene vi har sendt inn.