- Koronapandemien har mer enn noe vist hvor viktig helseprofesjonene er. Det bør gjenspeile årets forhandlinger, sa Gerty Lund til Fysioterapeuten rett før hun gikk inn i dagens forhandlinger med Spekter.
Hun er spent før årets forhandlinger og medgir at hun kjenner på ansvaret.
- Jeg gleder meg og synes forhandlinger er gøy. Men det er første gang jeg skal forhandle på nasjonalt nivå, og jeg kjenner på ansvaret. Det er viktig at fysioterapeuter får gode arbeids- og lønnsforhold uansett hvor de jobber, sier Lund.
Også forhandlingsleder Lill Sverresdatter Larsen fra Sykepleierforbundet ga – rett før forhandlingene startet - uttrykk for at hun har forventninger til årets oppgjør, og at arbeidsgiver er sitt ansvar bevisst.
UNIO-leder Ragnhild Lied sa til NRK tidligere i dag at hun ikke vil ha en blåkopi av resultatet etter forhandlinger med frontfaget (industrien).
Forventer måtehold Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter forventer derimot at partene viser måtehold.
- Norsk økonomi og arbeidsliv er i en svært krevende situasjon. Vi legger derfor rammene fra frontfaget til grunn for forhandlingene vi nå skal inn i, sa Bratten rett før møtet startet.
Blir det blåkopi av frontfaget?
Partene i frontfaget ble rett før helgen enige om en ramme på 1,7 prosent for årets lønnsoppgjør.
Ifølge beregninger fra Det tekniske beregningsutvalget (TBU) forventes en prisvekst på 1,4 prosent i 2020. Tallene er usikre, blant annet fordi det er usikkert hvordan kronekursen og energiprisene blir.
Dagens forhandlinger (tirsdag 25. august) er berammet til å bli ferdige i løpet av dagen og kvelden. Morgendagen er også satt av, i tilfelle partene ikke blir ferdige eller enige.
Om Spekterforhandlingene:
Starter tirsdag 25. august
Det er arbeidsgiverrorganisasjonen Spekter som forhandler med arbeidstakerorganisasjonen UNIO.
Norsk Fysioterapeutforbund er medlem av UNIO.
Spekter-forhandlingene regulerer blant annet lønn og arbeidsvilkår for ansatte i sykehus.