– Medlemmene blir ivaretatt som før
Landsmøtet 2024 felte Gerty Lund som forbundsleder. To av styrets medlemmer gikk av med øyeblikkelig virkning. Andreas Dybesland Rosenberger kommer inn for Kathrine Rømmen, og det jobbes for å finne en erstatter for Kine Tveten.
– Nå må vi samle oss som organisasjon og gå i samme retning, sier konstituert forbundsleder, Stig Fløisand.
Kraftig kritikk
Mistillitsforslaget mot Lund ble fremmet av NFFs delegasjon region Osloområdet, NFFs delegasjon region Sør-Øst, NFFs delegasjon region Vest, delegasjonsleder region Midt, NFFs faggruppe for manuellterapi, NFFs faggruppe for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin og NFFs faggruppe for arbeids- og folkehelse.
I dokumentet fra forslagsstillerne heter det at «forbundsleder og forbundsstyret har valgt å ikke følge landsmøtevedtak eller ikke iverksette vedtatte tiltak».
Som eksempler nevnes saken om regionenes disponering av midler innenfor hovedlandsmøteperioden, og at alle protokoller fra forbundsstyremøtene skal ligge åpent tilgjengelige på nett.
Ifølge forslagsstillerne er det særlig kritikkverdig at protokollene ble unntatt offentlighet i en periode på sju uker etter tidligere konstituert generalsekretær Jorunn Lundes avgang 5. juli i år.
Intern uro
Videre heter det at forbundsleder opprettet to arrangementer under Arendalsuka, til tross for forbundsstyrets beslutning om at NFF ikke skulle ha egen arrangementer under Arendalsuka i år.
Forbundsleder og forbundsstyret får også sterk kritikk for sin håndtering av ASA 4313-forhandlingene. I tillegg retter forslagsstillerne kritikk rundt formalitetene ved ansettelsen av ny generalsekretær, Frode Jahren.
«Vi opplever at det er en intern uro blant sekretariatet og forbundets politiske ledelse som hemmer forbundet i å fokusere på de oppgaver de er satt til å gjøre», står det i dokumentet.
43 landsmøtedelegater stemte for mistillitsforslaget, 10 imot.
Nytt styre
Som en følge av dette, trakk leder av Fag- og utdanningspolitisk råd, Kine Tveten og styremedlem Kathrine Rømmen seg fra styret med umiddelbar virkning. Leder Tariffpolitisk råd, Elisabeth Harstad og styremedlem Mona Lønning Kjos, gikk i tenkeboksen, men har bestemt seg for å fortsette. Leder Næringspolitisk råd, Patrick Jensen, og representant for Faggruppeforum, Kenneth Martinsen, blir begge sittende som styremedlemmer.
Andreas Dybesland Rosenberger tar over for Kathrine Rømmen. Det er så langt ikke funnet en erstatter for Kine Tveten. Leder av NFFs Region Nord, Markus Fjellheim-Fosseli, kommer inn i Forbundsstyret som representant for regionlederne.
Business as usual
Tidligere representant for regionlederne i Forbundsstyret, Stig Fløisand, ble tirsdag innsatt som konstituert forbundsleder.
Fløisand er ikke bekymret for at medlemmene skal merke noe til uroen i forbundet.
– Vi har et utmerket sekretariat som er operativt, og et fungerende styre. Medlemmene vil bli ivaretatt på samme måte som før, sier Fløisand.
Før det skulle stemmes over mistillitsforslaget, gikk flere delegater på talerstolen og fortalte om dårlig arbeidsmiljø i sekretariatet og en tøff tone på forbundsstyremøter. Momenter som også er nevnt i saksdokumentet fra forslagsstillerne.
– NFF er i en alvorlig situasjon?
– Det som skjedde tirsdag på Landsmøtet 2024, viser at vi har utfordringer i organisasjonen. Det er mye å ta tak i for Forbundsstyret. Vi må begynne jobben med å samle forbundet og bygge et felles lag, sier Fløisand.
Tar kritikk
Han mener pandemien og de påfølgende årene med økonomiske utfordringer i NFF, har ført til at de tillitsvalgte i organisasjonen ikke lenger kjenner hverandre like godt som tilfellet var tidligere.
– Før hadde vi felles møteplasser der vi traff hverandre fysisk med jevne mellomrom. Det har vi ikke hatt de siste årene, og jeg tror det har påvirket organisasjonslivet mer enn vi har vært klar over. Når man ikke kjenner hverandre, kan det lett oppstå misforståelser, sier Fløisand.
– Hvordan skal du og Forbundsstyret jobbe for å styrke samarbeidet og gjenopprette tilliten til organisasjonen?
– Forbundsstyret tar kritikken fra Landsmøtet til oss. Fremover skal vi jobbe systematisk i samarbeid med sekretariatet for å bli enda bedre, sier Fløisand.
Har du tanker om saken du nettopp har lest? Vi i Tidsskriftet Fysioterapeuten setter pris på å høre fra deg. Er det andre temaer du ønsker å lese mer om? Har du forslag og gode tips? Send en e-post til Fysioterapeuten@fysio.no.