Kartlegger syklisters helse i Nordsjørittet
Hvor mye trening er bra, og hvor mye trening er for mye? I helgen skal 1000 syklister trå til for en unik hjerteforskning. Målet er å finne ut hva det ni mil lange Nordsjørittet, og andre sykkelritt, gjør med helsa til vanlige mosjonister.
Forskningsprosjektet baserer seg på et lignende prosjekt i fjor, da 97 deltakere ble tatt blodprøver av i sammenheng med Nordsjørittet. Dette prosjektet reiste en del spørsmål, som de håper at årets prosjekt vil gi svar på.
Blodprøver
Det viktigste var en blodprøve som kan avsløre trange blodårer til hjertet. Nå ønsker de å finne ut når blodprøvene må tas, og ved hvilke verdier disse blodprøvene angir trange blodårer.
De ønsker også å se på langtidskonsekvensene av forskjellige typer og nivåer av blodprøver.
– Det finnes ingen lignende studier i nærheten av denne størrelsen, sier Stein Ørn, leder for NEEDED.
Han er også stefar til proffsyklist Alexander Kristoff og overlege på Universitetssjukehuset i Stavanger. Nå gleder han seg til det han kaller et unikt forskningsprosjekt.
– Det foreligger ganske mye forskning på toppidrettsutøvere og på personer med en eller annen sykdom, men det finnes veldig lite data om friske personer som driver med konkurranseidrett for gledens skyld, sier Ørn til NRK.
Det er det Ørn nå vil gjøre noe med. I forbindelse med Nordsjørittet skal derfor 1000 syklister tas blodprøve av dagen før sykkelrittet, tre timer etter de er kommet i mål, og dagen etter nimilsturen.
Elitemosjonister
– Vi samler en enorm mengde data på dem som deltar, og om hvor mye de har trent i forkant. Hovedpoenget er ikke treningen selv, men å kartlegge belastningen i forbindelse med å drive konkurranse på et høyt intensitetsnivå slik Nordsjørittet er, sier Ørn.
Les mer på nrk.no.