Illustrasjonsfoto: colorbox.com
Vitamin A ikke årsak til hoftebrudd
Hvorfor topper nordmenn statistikken på hoftebrudd? Det vært spekulert i om høye nivåer av vitamin A kan være forklaringen, og dette har Folkehelseinstituttet sett nærmere på.
Norge har verdens høyeste forekomst av hoftebrudd, og man har sett til høyt nivå av vitamin A i maten som en mulig forklaring, ifølge Folkehelseinstituttet. Nå viser en ny studie fra instituttet at dette ikke er tilfelle. Det er forskernettverket NOREPOS (Norske Epidemiologiske Osteoporosestudier) som står bak studien.
Kamp om reseptorene?
– Vi vet ikke hvorfor våre resultater skiller seg fra tidligere studier. Mellom befolkninger kan det være både genetiske og metabolske forskjeller, samt forskjeller i miljø og livsstil, som vi ikke har klart å ta høyde for i analysene, sier forsker Kristin Holvik ved Folkehelseinstituttet - hovedforfatter bak studien.
Forskning fra Sverige og USA har antydet at høye doser vitamin A kan skade benvev, og dermed gi økt risiko for hoftebrudd. Ifølge Folkehelseinstituttet har flere studier sett på om vitamin A kan hindre den positive effekten av vitamin D på kalsiumopptaket i kroppen. Dette fordi de to stoffene konkurrerer om samme reseptor i cellekjernen.
Dette var også bakgrunnen for at forskerne ved Folkehelseinstituttet ønsket å undersøke hvorvidt det er skadelig å ha mye vitamin A og lite vitamin D i kroppen. Forskerne fant ikke belegg for at dette var tilfelle.
Ingen fasit
– Svaret på hvorfor vi i Norge er på verdenstoppen i hoftebrudd har vi fremdeles ikke, men vi har en del kunnskap om viktige risikofaktorer som spiller en rolle. Risikofaktorene for hoftebrudd er mange og sammensatte, forklarer Holvik.
Risikofaktorene som trekkes frem inkluderer redusert muskelfunksjon, benskjørhet, arvelighet og overgangsalder.
– Samtidig er det en del viktige livsstilsfaktorer som vi selv kan påvirke, som røykeslutt, fysisk aktivitet og kosthold. Når det gjelder kosthold vet vi at vekttap, lavt energi- og proteininntak, og mangel på vitamin D og kalsium øker risikoen for hoftebrudd, forteller Holvik.
Du kan lese mer her.