Færre unge, flere eldre i befolkningen. Andelen yrkesakrive reduseres, ifølge Perspektivmeldingen.

Perspektivmeldingen: Færre i yrkesaktiv alder, flere til helsesektoren og trangere økonomi

Andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder vil avta frem mot 2060. Dermed vil det bli større kamp om arbeidskraften, skriver Finansdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er Perspektivmeldingen

Perspektivmeldingen er en stortingsmelding som legges fram av Finansdepartementet hvert fjerde år. Den trekker opp viktige utfordringer for norsk økonomi og velferd de neste tiårene.

Selv om det er lagt til grunn at andelen eldre som står lenger i arbeid vil øke, vil det ikke fullt ut kunne motvirke at den såkalte forsørgerbyrden vil øke.

Dette mener Finansdepartementet i en rykende fersk Perspektivmelding

180.000 flere til helsesektoren

I takt med at befolkningen blir eldre vil det samtidig bli behov for drøyt 180.000 flere personer i helse- og omsorgssektoren frem mot 2060.

Lavere sysselsetting i petroleumsvirksomheten vil delvis kunne dekke opp for det, skriver Finansdepartementet.

Dersom ingen andre tilpasninger gjøres, må resten av behovet for folk i helse- og omsorgssektoren dekkes gjennom nedgang i andre deler av offentlig sektor eller andre deler av samfunns- og næringsliv.

Strammere nasjonaløkonomi

Frem mot 2030 vil ifølge Finansdepartementet inntektene øke mer enn utgiftene i Norge. Oljepengebruken vil nå en topp rundt 2040. Etter dette må politikerne bruke pengene i det offentlige mer effektivt, kutte i utgifter, og kanskje også øke skatter og avgifter. Nye reformer kan også være nødvendig, ifølge meldingen. 

Finansdepartementet understreker at beregningene er usikre. 

Skal sikre at Norge er et godt land å bo i

- Perspektivmeldingen understreker behovet for å øke arbeidsdeltakelsen for å sikre at Norge er et godt land å bo i, også i 2060. Regjeringen skal fortsette arbeidet med å få flere i jobb, og holde folk i jobb. Det er et mål å redusere sykefraværet og forebygge frafall fra arbeidslivet. Økningen i antallet unge uføre de siste 20 årene må snus, og det må bedre legges til rette for at unge som i dag mottar stønader kommer i jobb eller utdanning, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding på departementets nettsider.

Powered by Labrador CMS