Har startet unikt tverrfaglig tilbud for overvektige
Da myndighetene stengte fysioterapiklinikkene, forsto Tord Moen det ville gå hardt utover pasienter som sliter med fedme og overvekt. I rekordfart har livsstilsprosjektet Bærekraftig helse og overvekt blitt en realitet.
Tidlig etter nedstengningen så Tord Moen at den ene overvektspasienten etter den andre strevde. Stengte klinikker førte til at flere av dem satte trening og livsstilsendring på vent. Mange av dem kom aldri tilbake da klinikken åpnet igjen.
- Jeg var og er oppriktig bekymret spesielt for denne pasientgruppen. Jeg har lenge tenkt at vi burde ha et tilbud som fanger dem opp og som gjør at de har et varig tilbud, sier Moen.
Ved Stavanger universitetssykehus satt barndomskameraten og gastrokirurgen Henrik Hætta. Han har lenge vært fortvilet fordi det dessverre ikke har vært gode offentlige tilbud innen trening for denne pasientgruppen.
- Vi har hatt et stort behov for å sende våre pasienter til erfarne og kvalifiserte fysioterapeuter for å få en helhetlig tilnæring til en så kompleks og kronisk sykdom som fedme. Omtrent halvparten av pasienten som får utført fedmeoperasjoner går opp i vekt igjen noen år etter operasjonen, hvis de ikke gjør livsstilsendringer. Tilbudet ved Movon kan hjelpe pasientene med å få et varig vekttap, bedre helse og generelt bedre livskvalitet, sier Hætta.
Fikk ideen i mars
Han og Moen hadde de første samtalene i mars. Allerede i august var alt klappet og klart til å starte, og de første pasientene har for lengst etablert treningsrutiner og får veiledningsbistand.
Hver pasient starter med en anamnese, analyse, gangtest og sprint-test. Alle får også individuelle konsultasjoner og fases deretter inn i grupperehabilitering. Per i dag er det cirka 20 pasienter som benytter tjenesten.
- Alle pasientene får individuell veiledning innen kosthold, fysisk aktivitet og mental hjelp. De testes, veies og måles og får gruppetreningstilbud. De kan starte når de vil og være så lenge de ønsker. Denne tjenesten varer livet ut, og bakgrunnen er at studier viser at de er sårbare alene. Dette er pasienter som ofte trenger hjelp livet ut, sier Moen.
Tverrfaglig samarbeid
For Hetta er tilbudet svaret på det meste av det han manglet. Han sender både pasienter som skal vurderes for operasjon samt pasienter som ikke kvalifiserer til operasjon til Movon.
- Det er klare nasjonale retningslinjer for hvem som skal vurderes for operasjon. Du må enten ha en BMI over 40 eller ha en BMI over 35 med tilleggssykdommer som for eksempel høyt blodtrykk eller diabetes. I tillegg må vi gjøre en grundig kartlegging av pasientene for å forsikre oss at de er både mentalt og fysisk forberedt til å gjennomføre tiltakene som kreves for å lykkes, sier mHætta.
Han påpeker at slankeoperasjoner ikke er lettvinte løsninger. Pasientene får i større eller mindre grad alltid bivirkninger og det er også risiko for komplikasjoner.
Får bedre vurdering av pasientene
Hætta og kolleger opererer cirka 200 pasienter for overvekt årlig. I tillegg avvises cirka 30 prosent av de som vurderes for operasjon.
- Takket være samarbeidet med Movon, vet vi nå bedre om pasienten er fysisk og mentalt klar for en livsstilsendring. I tillegg vet vi at opererte har relevant og adekvat behandling i etterkant. På toppen av det hele har vi et tilbud til de som får avslag, sier Hætta.
Han er overbevist om at langt flere vil føle de får livet tilbake med et slikt tilbud. Han er også sikker på at det er samfunnsøkonomisk gunstig, blant annet fordi mange av de overvektige som er uføre kommer seg tilbake i jobb.
- Studier viser at kombinasjon av trening og operasjon er det som fungerer best. Problemet er at studiene er gjennomført med prosjekter som er tidsavgrenset. Vi vet at denne gruppen er sårbare når de overlates til seg selv. Et tilbud som varer livet ut, er derfor avgjørende, sier Hætta.