Forskere fulgte deltakere i «The biggest loser» i seks år
Deltakerne i den amerikanske TV-serien «The biggest loser» i 2009 raste ned i vekt. Seks år senere hadde 13 av 14 deltakere lagt på seg en stor del av vekten igjen.
Forskere som fulgte dem i flere år etter at TV-kameraene var slått av, fant at forbrenningen deres ble stadig lavere og at vekten kom tilbake, skriver The New York Times. Avisen har intervjuet både forskerne og deltakerne.
Studien Persistent metabolic adaptation 6 years after “The Biggest Loser” competition av Erin Fothergill og kolleger er publisert i tidsskriftet Obesity (online 2. mai/2016)
Norge har også en versjon av programmet, der overvektige deltakere konkurrerer om å gå ned flest kilo mens de får hjelp med mat og trening, skriver Forskning.no.
Hva skjedde?
Danny Cahill var den som kvittet seg med flest kilo i det amerikanske programmets historie. Fra å veie 195 kilo ble han en veltrent mann på 86 kilo. Nå er han tilbake på 133 kilo.
Mens programserien pågikk trente deltakerne sju timer hver dag og gikk på en streng diett med oppfølging fra et helt lag av leger, trenere og andre hjelpere. I dag er de i jobb og skal leve vanlige liv.
Men ifølge denne studien har det også skjedd noe med forbrenningen. De må spise mye mindre enn andre folk på deres størrelse for å holde vekten. For Danny Cahills del betyr det 800 færre kalorier hver dag enn en annen mann på hans størrelse.
Da sluttet han å skylde på seg selv for at kiloene kom tilbake, skriver The New York Times.
Forskerne ble overrasket
Det er et kjent fenomen at kroppen kjemper for å finne tilbake til sitt gamle jeg. For det andre skrus forbrenningen ned. Kroppen setter seg selv på sparebluss.
Det er denne prosessen de amerikanske forskerne har vist i detalj gjennom å studere 14 av de 16 deltakerne fra TV-programmet «The biggest loser». Få studier har til nå målt hva som skjer i kroppen så lenge etter en slankekur.
Forskerne visste at forbrenningen ser ut til å bli langsommere etter en slanking, selv om ikke alle tidligere studier har funnet dette. Det som overrasket dem, var at det så ut til å bli verre med årene.
Seks år etter programmet
Det var ingen sammenheng mellom forbrenning og vektøkning rett etter den drøyt halvt år lange slankekuren. Men seks år seinere måtte deltakerne spise mye mindre for å holde vekten. De som gikk mest opp i vekt, hadde også den tregeste forbrenningen.
Forskerne så også nærmere på hormonet leptin, som gir metthetsfølelse. Deltakerne hadde langt lavere nivåer enn normalt av dette hormonet etter slankingen. Dette er også i tråd med tidligere forskning.
De amerikanske forskerne erkjenner at det også kan være noe spesielt med å delta i slike TV-serier. Konkurransen kan bidra til at de føler et ytre press for å holde vekten. I tillegg har de vært gjennom et mye mer intenst opplegg enn de fleste andre som får hjelp til å slanke seg.