Mer sulten etter slanking
De fleste som har vært overvektige og går ned i vekt, må trolig leve med økt sultfølelse og mindre mat resten av livet. Det viser en studie der forskere fulgte en gruppe overvektige over to år.
Dette den første studien, både i Norge og internasjonalt, der overvektige er blitt fulgt over så lang tid. Forskerne studerte appetitten og hvorfor det er så vanskelig å holde vekta etter slanking på lang sikt. Etter to år hadde alle deltakerne gått ned i vekt, men samtlige var mer sultne enn da de begynte, skriver gemini.no.
Catia Martins, førsteamanuensis i klinisk og molekylær medisin ved NTNU, opplyser at de aller fleste som er overvektige klarer å gå ned i vekt, også på egen hånd. Samtidig viser forskning at bare 20 prosent klarer å holde vekta etter slanking.
Hormon og energisparing
- Når vi går ned i vekt utskilles det større mengder av et hormon i magesekken som heter ghrelin. Dette hormonet gjør oss sultne. Den nedslående nyheten om ghrelin er at det ikke justerer seg over tid. Studien viser at mengden ghrelin var like høy i to år. Derfor er det sannsynlig at folk som har vært overvektige må leve med økt sultfølelse for resten av livet, sier Martins.
En annen mekanisme som er viktig i denne sammenheng er kroppens evne til å spare energi.
- En person som har gått ned i vekt trenger mindre og mindre energi for å beholde den nye og lettere kroppen. Til tross for dette føler vedkommende seg mer sulten. Kroppen prøver med andre ord å få vekta tilbake. Bare for å være på den sikre siden, sier Martins.
Kronisk sykdom
Hun mener at man må behandle fedme som en kronisk sykdom på linje med andre kroniske sykdommer:
– Hvis en person har diabetes type 2 vil vedkommende få mye hjelp og tett oppfølging over tid. Det er slik vi må jobbe med fedme også. Det er svært vanskelig å holde vekta ned på egen hånd.
Referanse: Longitudinal study of the long-term relation between physical activity and obesity in adults.