Dette er en leder. Lederen representerer Fysioterapeutens syn

- Er det interne stridigheter NFF skal bruke sine fra før knappe ressurser på akkurat nå, skriver redaktør i Fysioterapeuten, John Henry Strupstad.

Det muliges kunst i NFF

Uro er dessverre ikke et nytt fenomen i Norsk Fysioterapeutforbund. Er det mulig å stå sammen, til tross for uenigheter?

Skrevet av John Henry Strupstad, ansvarlig redaktør

Da jeg kom på jobb tirsdag sist uke lå det et sju sider langt notat fra Faggruppelederforum i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) og ventet i innboksen. Faggruppelederforum i NFF består av de valgte lederne i forbundets 13 faggrupper. De samme lederne er blant delegatene på NFFs Landsmøte, som skal avholdes 26. november.

Sendt ut til styrer, råd og utvalg

Grunnen til at jeg kan skrive om notatet i denne lederen, er at det samme notatet ble sendt ut til alle styrer, råd og utvalg i det samme forbundet og i den samme utsendelsen. Selve notatet (vedlegget) var adressert til NFFs forbundsstyre, og dannet diskusjonsgrunnlag for et møte mellom forbundsstyret og Faggruppelederforum som skulle finne sted onsdag samme uke.

Innholdet i notatet kan oppsummeres med ett ord: Kritikk. 

Det har tydeligvis ulmet en stund i NFF. Nå ble hansken kastet. Notatet var spredt med den elektroniske vinden. 

Jeg inviterte selvfølgelig meg selv med på møtet. Dette ble godtatt. Møtet kort oppsummert: Lite møterom, mange mennesker. Dårlig luft, dårlig stemning. Langt saksnotat. En del slitne blikk. Noen få engasjerte stemmer. To timer og 15 minutter senere ble møtet avsluttet, et kvarter på overtid. 

Det er lite nytt å rapportere fra det som kom frem på møtet. Man kommer langt med å vise til saksnotatet og et par beklagelser fra forbundsstyret. 

Og muligens et spørsmål på tampen fra forbundslederen i NFF:

- Hva vil dere egentlig?

Spørsmålet ble hengende i lufta.

Vedtakstrøbbel

Faggruppelederne lurte blant annet på om ny generalsekretær ble ansatt på riktige vilkår etter NFFs lover. Her ble det i notatet pekt på en saksbehandlingsfeil i forbindelse med ansettelsen, nemlig at NFFs forbundsstyre ble orientert om ansettelsen, og deretter tok orienteringen til etterretning (som enstemmig vedtak). Med andre ord: Ingenting ble vedtatt. Faggruppelederne ønsker ifølge notatet en juridisk vurdering av om ansettelsen er gyldig.

Så kan man spørre om dette er en alvorlig feil, og helt umulig å rette opp i uten en juridisk hjelp. Holder det ikke at styret vedtok orienteringen enstemmig?

Neste gang det skal ansettes en generalsekretær i NFF, noe som har skjedd med jevne mellomrom (seks ganger) de siste ni årene, vil jeg tro saken blir sendt inn som en vedtakssak. Først som sist.

Arbeidsmiljøet i NFF

Arbeidsmiljøet i NFF var et annet punkt i notatet. Faggruppelederne skriver at de har fått tilbakemeldinger om at arbeidsmiljøet i sekretariatet er utfordrende. At ansatte de har snakket med peker på «tøffe tider». «Mange velger å jobbe fra hjemmekontor». «Dørene er lukket i større grad enn tidligere». «Flere har valgt å slutte». De hevder også at flere ser seg om etter nye jobber.

Da blir det naturlig å spørre seg om hva som er årsaken til de tøffe tidene. Hvorfor velger man å jobbe fra hjemmekontor? Hvorfor ser enkelte seg om etter ny jobb? Hvorfor slutter noen? 

Et godt arbeidsmiljø har uansett alt å bety. Ut ifra hva som står skrevet i notatet, finnes det et betydelig forbedringspotensial. 

Ny generalsekretær i NFF har sagt til Fysioterapeuten at et velfungerende arbeidsmiljø er en forutsetning for organisasjonsutvikling. Det skaper forventning om at det fremover vil bli jobbet målrettet med å bedre arbeidsmiljøet.

En betent rammeavtale

Enda et punkt fra notatet er de såkalte ASA 4313-forhandlingene. 

ASA 4313 er en rammeavtale for selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter. Avtaleparter er Kommunenes sentralforbund (KS) på den ene siden og NFF, Norsk Manuellterapeutforening (NMF) og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF) på den andre. 

Her skjedde det en viktig endring etter fjorårets forhandlinger, nemlig at tiltredende fysioterapeut plikter å starte opp virksomhet ved det institutt hjemmelen ble utlyst. Plikten til å drive virksomhet ved det instituttet gjelder for to år, men uansett ikke lenger enn til utløp av gjeldende leieavtale for lokalene. Det som er nytt her, er punktet om bindingstid.

Dette har tydeligvis skapt misnøye blant en del selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter. Fordi dette blant annet kan misbrukes i form av for eksempel uforholdsmessig høye leieinntekter/-utgifter (med bindingstid) og lite fleksibilitet når det gjelder flytting av praksis innad i kommunen. Kanskje favoriserer avtalen klinikkeier, og oppleves som lite rettferdig fra leietakers side. 

Faggruppelederne uttrykte i denne forbindelse misnøye ved en manglende protokolltilførsel om at NFF var uenig i denne bindingstiden, og satte i tillegg spørsmål ved deler av forhandlingsprosessen og ting som har skjedd i etterkant. 

Like fullt gjelder avtalen ut 2025. Med eller uten protokolltilførsel.

Klarer NFF å samle seg før det er for sent?

Akkurat nå er det lett å spore sykdom i NFF. Da snakker jeg ikke om covid, mykoplasma, kikhoste og influensa. La oss håpe at det heller ikke er snakk om et langvarig internt polariseringssyndrom, godt understøttet av sosiale medier. Det er nemlig lett å bli smittet av det som skjer ellers i verden. Polariseringssyndrom har en tendens til å vare lenge, og det kan være svært ødeleggende. 

Saksnotatet kan tyde på at enkelte tillitsvalgte i NFF bruker tiden sin på å lete etter feil og tabber gjort av andre tillitsvalgte. For så å gå til angrep på valgte politikere. Den angrepne part vil sannsynligvis bruke tid og ressurser på forsvar, kanskje til og med gå til motangrep. 

Å kjempe om makta er ikke uvanlig i organisasjonslivet. 

Var det derfor organisasjonen stemte dem frem? For at de som ble valgt for å styrke og drive Norsk Fysioterapeutforbund fremover, skulle bruke deler av tiden sin på internt renkespill?

Saksbehandlingsfeil fra styremøter skal selvsagt ikke forekomme. Det skjer likevel. Hva med å påpeke feilen og gå videre når man tross alt er enige om sakens utfall? Så skjer kanskje ikke det samme ved neste korsvei. 

Tillit og respekt

Kommuneøkonomien over hele landet er i knestående. Universiteter og høgskoler har startet store kuttprosesser. Rehabiliteringstjenesten er inne i det vi vel kan kalle en historisk krise, samtidig som helseforetakene sitter i ekstraordinære styremøter med blodrøde tall på agendaen. Fra neste år foreslår regjeringen å kutte stønadsordningen for kiropraktorbehandling, og ingen vet hvem som kan bli neste ut.

Er det interne stridigheter NFF skal bruke sine fra før knappe ressurser på akkurat nå? 

Uenighet, meningsytring, debatt og diskusjon er forutsetninger for utvikling. Samtidig må man ha nødvendig tillit til og respekt for hverandre. Tillit til og respekt for, uenigheter til tross.

En organisasjon som potensielt er preget av mistillit og skjulte agendaer, er ille ute. Intern krigføring har en tendens til å kjøre organisasjoner mer eller mindre ut i grøfta.

Der kan de bli liggende lenge.

Politikk er beskrevet som «det muliges kunst». All erfaring tilsier at man i realpolitikken kommer lengst ved å søke kompromisser. Det gjelder også i organisasjonslivet.

-------

For ordens skyld: Fysioterapeuten redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk, og er medlem av Fagpressen. Utgiver: Norsk Fysioterapeutforbund. 

Powered by Labrador CMS