Marte Dobbertin Gram, Sandra Gluppe og Kristina Skaug er fornøyd med mer plass til kvinnehelse under Verdenskongressen i idrettsfysioterapi.
Foto: John Henry Strupstad
– Også menn må kunne kvinnehelse
Kvinnehelse står på agendaen under Verdenskongressen i idrettsfysioterapi. Det er Marte Dobbertin Gram, Sandra Gluppe og Kristina Skaug fornøyd med.
Gluppe er leder for Faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund. Dobbertin Gram og Skaug skal holde prisforedrag under kongressen senere ikveld.
– Gøy med denne utviklingen
– Kjempegøy at vi både har en parallellsesjon og en rekke postere fra kvinnehelsemiljøer. Vi så det samme under Idrettsmedisinsk høstkongress i Trondheim i november, sier Sandra Gluppe når vi snakker med trioen.
– Dette fører til at vi når bredt ut. Når mange sitter i sin egen lille boble i for eksempel et doktorgradsprosjekt, ser man at interessen er der, og dette er en fin mulighet til å få forskningen ut, fortsetter hun.
Nedprioritert i alle år
– Hvorfor blir kvinnehelse trukket frem nå?
– Det er jo fortsatt mye fotball og korsbånd på programmet. Kvinnehelseforskning har jo blitt nedprioritert i alle år. Nå derimot er kvinnehelse mer i vinden. Dette ser vi også smitter over på idretten. Vi forsker på en del "tabu-belagte" temaer, som nå får plass, sier Kristina Skaug.
– Kan du nevne eksempler?
– Urininkontinens og menstruasjonsplager er nok ikke like "kult" som korsbåndskader. Men nå ser vi at dette er med på programmet, noe vi mener er kjempeviktig for svært mange der ute, sier Skaug.
– Dette er jo nettopp en del av det å være kvinne og idrettsutøver, fortsetter hun.
– Vi er jo i styret i faggruppa. Der er det kun damer som melder seg på. På denne kongressen er det også mange menn som får med seg det vi forsker på.
Menn må på banen
– Hvorfor ikke flere menn?
– Vi ønsker å nå ut til alle, selvsagt også mannlige fysioterapeuter. Målgruppa vår i denne sammenhengen er alle som har med kvinnelige idrettsutøvere å gjøre, sier faggruppelederen.
– Hva er det som har satt kvinnehelse på agendaen nå? Vi ser jo en sterk økning i antall saker ute i mediebildet enn for bare noen år siden.
– En kombinasjon av idrettsutøvere som startet med å fortelle om sine plager og et ekstra fokus på at det faktisk kan presteres bedre dersom man setter inn de rette tiltakene for kvinnelige utøvere til rett tid opp mot kvinnehelse, sier Dobbertin Gram.
Kristina Skaug istemmer:
– Kvinner har andre typer plager enn menn i mange tilfeller. Dette er det viktig å tenke over for de som behandler. Og derfor er det viktig å rette fokus på dette i denne sammenhengen.
Skaug og Dobbertin Gram skal holde innlegg senere ikveld. Gluppe skal på scenen imorgen.