Gjør kloke valg - nå også for fysioterapeuter!

15 kloke valg til fysioterapeuter publisert

I dag ble 15 kloke valg fra Norsk Fysioterapeutforbund publisert på "Gjør kloke valg" sine nettsider. 

Publisert Sist oppdatert
Per Olav Peersen håper anbefalingene blir tatt godt imot

– Kloke valg-kampanjen har som utgangspunkt at vi skal redusere undersøkelser og behandling som pasienter ikke har nytte av, og i verste fall kan ta skade av. Jeg håper våre anbefalinger blir tatt godt imot av klinikerne og pasientene, sa Per Olav Peersen til fysio.no etter å ha presentert noen av rådene på et kurs i regi Larvik kommune forrige uke. Peersen er nestleder i Faggruppen for manuellterapi i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF). 

Seks faggrupper står bak

Faggruppen har, sammen med fem andre faggrupper i NFF, levert i alt 15 anbefalinger som skal minske unødvendig behandling (se nederst i saken). De andre NFF-faggruppene er: Arbeids- og folkehelse, onkologi og lymfologi, kvinnehelse, barne- og ungdomsfysioterapi, psykomotorisk fysioterapi.

– Store forventninger

– Som kliniker kan det være vanskelig å stå imot pasientenes ønske om behandling. Enkelte har store forventninger til oss, og det med rette. Det er derfor viktig at vi ikke gjennomfører behandlinger pasienten ikke vil ha nytte av, sa Peersen.

Dette er Gjør kloke valg

Gjør kloke valg-kampanjen er en norsk versjon av den internasjonale Choosing wisely-kampanjen som startet i USA i 2012. Hensikten er å redusere overbehandling og overdiagnostikk i helsevesenet. Mange undersøkelser og behandlinger er ikke bare unødvendige, men kan også være skadelige for pasientene. Den norske kampanjen startet på initiativ fra Den norske legeforening i 2018.

Les mer om kampanjen her

– Vi i faggruppene har jobbet med anbefalingene over lang tid. Vi har gått systematisk og nøye igjennom forskningen og lagt den til grunn for våre anbefalinger. Nå håper jeg vi som klinikere er klare til å ta dem i bruk.

Rådene blir presentert på en pressekonferanse i regi Norsk Fysioterapeutforbund senere i dag.

Her er rådene fra NFF:

Unngå å bruke opplæring i riktig løfteteknikk som et virkemiddel i forebygging av ryggplager hos arbeidstakere som jobber med manuell håndtering.

Unngå raske (kaviterende) leddmanipuleringsteknikker på spedbarns nakker ved torticollis.

Unngå kortvarig manuell passiv strekk av spastisk muskulatur uten tilleggsbehandling (som botox og kirurgi), herunder inngår ikke langvarig tøyning i f.eks. ståstativ.

Unngå behandling av normalvarianten symptomfri myk/fleksibel plattfot.

Unngå bekkenbunnstrening hos fysioterapeut hvis resultatene har uteblitt etter daglig styrketrening av bekkenbunnsmusklene i 3-6 måneder, vaginal fysioterapeutisk undersøkelse og individuell oppfølging. Da bør pasienten henvises til videre utredning.

Unngå unødvendig tidlig diagnostisering av rectus diastase hos kvinner etter fødsel.

Unngå å anbefale alternative, kommersielle og potensielt kostbare behandlingsalternativer uten dokumentert klinisk effekt for behandling av bekkenbunnsplager som urininkontinens og underlivsprolaps (POP).

Unngå å si til kvinner med mild og moderat rectus diastase at dette kan være årsaken til deres plager i bekkenbunn og smerter i bekkenledd/korsrygg.

Unngå å henvise til vurdering for kirurgisk behandling av muskel/skjelettplager der kunnskapsgrunnlaget viser at rehabiliteringstiltak er sidestilt eller bedre.

Unngå sykemelding dersom det er hensiktsmessig å opprettholde yrkesrettet aktivitet.

Unngå bildediagnostikk for muskel- og skjelettplager når det ikke er mistanke om underliggende eller alvorlig patologi som har behandlingsmessig konsekvens.

Unngå begreper og forklaringer som kan gi uheldig sykdomsforståelse og føre til uhensiktsmessige helsevalg.

Unngå å bruke manuell lymfedrenasje der det ikke gir dokumentert effekt. Ha fokus på kompresjon, fysisk aktivitet og kosthold.

Unngå å støtte opp om sykemelding dersom det er mulig å opprettholde yrkesrettet aktivitet.

Unngå oppstart med psykomotorisk fysioterapi dersom pasienten sannsynligvis ikke vil ha nytte av behandlingen.

Fysioterapeuten kommer tilbake til mer om rådene etter pressekonferansen. 

 



Powered by Labrador CMS