Norge og Danmark har gått sammen om et brev til World Confederation for Physical Therapy. De to er opptatt av menneskerettigheter og reagerer på at Dubai er valgt som vertsland for verdenskongressen 2021.

Reagerer på verdenskongress i Dubai

Vi er bekymret for at verdenskongressen 2021 skal arrangeres i Dubai, hvor FN rapporterer om brudd på en rekke menneskerettigheter, skriver Norsk Fysioterapeutforbund og Danske Fysioterapeuter.

Publisert

De to fagforeningene har sendt et felles brev til The World Confederation for Physical Therapy (WCPT) hvor de skriver at de er bekymret for valget av vertsland for verdenskongressen 2021.

De viser til en FN-rapport fra desember 2017 hvor det står at myndighetene i De forente arabiske emirater, hvor Dubai ligger, bryter mange grunnleggende menneskerettigheter. Blant dem er rettigheter for homofile, kvinner, barn, funksjonshemmede, arbeidsinnvandrere og for ytringsfrihet.

-Vi er opptatt av ytringsfriheten og arbeidstakernes rettigheter i Norge, det står som en påle. I tillegg reagerer vi på at det er forbudt å være åpent homofil eller transvestitt i Dubai. NFF som del av Unio deltok i Prideparaden og hadde stand under Oslo Pride. Da ville det være rart om vi ikke spør hva som ligger til grunn for WCPTs valg av land, sier NFF-leder Fred Hatlebrekke.

Etiske regler i WCPT

Norsk Fysioterapeutforbund og Danske Fysioterapeuter viser til de etiske reglene for WCPT, hvor det i punkt 1 står om like rettigheter og verdighet. De to foreningene spør hvilke vurderinger og diskusjoner WCPT hadde før avgjørelsen om Dubai ble tatt, og om de snakket med det lokale forbundet.

Norsk Fysioterapeutforbund og Danske Fysioterapeuter mener at slike saker er veldig vanskelige. På den ene siden kan de åpne for å vise solidaritet og påpeke uakseptabel praksis. På den andre siden kan det bli tatt for aksept av det landet gjør, mener de.

Ønsker sesjoner om etikk

Norsk Fysioterapeutforbund og Danske Fysioterapeuter skriver at siden avgjørelsen allerede er tatt, spør de om WCPT har vurdert å ta inn sesjoner i kongressens program som går direkte på de etiske prinsippene til organisasjonen. På den måten kan WCPT vise at de tar etikk og menneskerettigheter på alvor, skriver de.

Hatlebrekke sier de ikke har tatt stilling til hva som eventuelt vil skje videre.

-Det avhenger av hva WCPT svarer. Vi ønsker oss en god og åpen dialog med dem. Vi er glade for at Norge og Danmark står sammen i denne saken, sier NFF-lederen.

 

Powered by Labrador CMS