Hvor stor andel eldre vil samfunnet bestå av i fremtiden?

Den raske økningen i forventet levealder bremser opp

Men eldre med demens og pleiebehov kommer i alle tilfeller til å bli en mye større gruppe i samfunnet enn før, og med den belastningen på helsevesenet det gir, ifølge forskere bak en ny, stor studie.

Publisert

Det er de store barnekullene etter 2.verdenskrig som gir denne økningen av eldre i samfunnet, som vi har begynt å se de senere år, skal vi tro forskning.no.

Les saken på forskning.no.

Bremset siden 1990

Spørsmålet mange har stilt seg er om man i tillegg vil se en eksplosiv økning i antall 100-åringer i fremtiden?

For i så fall blir det snakk om svært mange eldre med et sannsynlig pleiebehov.

Kanskje vil ikke dette skje. En ny studie viser nemlig at levealder-økningen har bremset betydelig siden 1990. 

Den radikale økningen har stoppet opp

De fleste landene som forskerne har undersøkt, opplever ikke lenger en radikal økning i levealder. 

– Det er ikke overraskende at det sakker ned, sier Geir Selbæk til forskning.no. Han er professor i geriatri og forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse. 

Landene det gjelder, er velstående og har de eldste befolkningene: Sverige, Italia, Japan, Sør-Korea, Spania, Sveits, Australia og Frankrike. Norge er ikke med, men datagrunnlaget for Sverige er nok ganske sammenlignbart, mener Selbæk.  

– Vi har sett det over tid, men det er første gang at det er dokumentert så grundig som i denne artikkelen, som jeg har sett, sier han til nettstedet.  

Er taket nådd? 

Kanskje er det ikke slik at folk bare blir eldre og eldre. I artikkelen argumenterer forskerne for at et tak kanskje nærmer seg visse steder og at det er usannsynlig at noe mer enn 15 prosent av kvinner og fem prosent av menn kommer til å bli 100 år gamle. 

Det kommer uansett til å bli flere og flere eldre i absolutte tall som når høyere alder i mange år framover i mange land i verden, skriver forskerne.

Les forskningsartikkelen her: Olshansky mfl: Implausibility of radical life extension in humans in the twenty-first century. Nature aging, 2024. 

Powered by Labrador CMS