
Nittiåringene som revolusjonerte treningsfeltet
På slutten av 1980-tallet, gjennomførte geriatriker Maria Fiatarone en serie studier ved et sykehjem i Boston. Resultatene førte til et paradigmeskifte i synet på eldre og intensiv styrketrening.
Les hele artikkelen i The Guardian.
Hebrew Rehabilitation Center i Boston var på 1980-tallet hjem til ca. 700 eldre. Datidens generelle oppfatning var at aldrende mennesker ikke kunne løfte tunge vekter. Men Fiatarones forskning viste at selv de eldste blant oss kan bygge og beholde muskelmasse.
I den første studien inkluderte Maria Fiatrone ti av beboerne, seks kvinner og fire menn. Åtte av dem hadde opplevd fall. Syv brukte stokk eller rullator. De fleste gikk på minst fire medisiner, og hadde i tillegg flere kroniske sykdommer som artrose, iskemisk hjertesykdom, hypertensjon og osteoporose.
Gjennomsnittsalderen var 88 år.
Kun én øvelse
Fiatarone og teamet hennes startet med å teste maksimal styrke for hver enkelt deltaker (1-RM). I gjennomsnitt klarte de å løfte mindre enn 10 kilo med hvert bein. Én person løftet nesten 20 kilo. Én person løftet ca. 2,5 kilo. Deretter begynte de ti deltakerne å trene styrke tre ganger per uke i to måneder.
Treningsprogrammet besto av én enkel øvelse: Sittende kneekstensjon.
Den første uken løftet de vekter tilsvarende 50 prosent av 1-RM. I de sju ukene som gjensto, løftet de 80 prosent av 1-RM.
Hver treningsøkt besto av tre sett med åtte repetisjoner. Deltakerne løftet og senket vekten så sakte at blodtrykket og pulsfrekvensen (som ble kontinuerlig overvåket) knapt endret seg. 1-RM-testene ble gjentatt annenhver uke for å holde intensiteten på 80 prosent av maksimum.
Ingen av deltakerne fikk kardiovaskulære komplikasjoner underveis i studien, og oppmøteprosent på treningene var 98,8.
Ble 174 prosent sterkere
Etter at de åtte ukene var over, var den minste økningen i styrke 61 prosent, den største 374 prosent. Gjennomsnittlig økning var 174 prosent. Den gjennomsnittlige økningen i ganghastighet, målt ved tandem gange, var nesten 50 prosent.
Forbedringene var like store for menn og kvinner. Ikke bare hadde musklene deres blitt sterkere, de hadde også blitt større. Det viste seg at 90-åringenes muskler responderte omtrent likt på styrketrening som yngre personer.
I 1990 publiserte Journal of the American Medical Association resultatene av Fiatarones studie. Artikkelen blir i dag ansett som starten på et paradigmeskifte i den vitenskapelige forståelsen av muskler, styrke og aldring.
Fikk ikke videre oppfølging
En av deltakeren i studien, var Dorothy Tishler (92).
I sin første økt løftet hun i underkant av åtte kilo med hvert bein. To måneder senere kunne hun løfte tre ganger så mye, i overkant av 27 kilo.
– Jeg elsker det, sa hun til reporteren fra «Jewish Advocate» som kom på besøk.
– Jeg har blitt yngre. Da jeg kom hit for fem år siden, kunne jeg knapt gå. Nå går jeg bedre enn datteren min, som bare er 72 år gammel.
Etter at studien var avsluttet, fantes det ingen på sykehjemmet som kunne følge opp deltakerne med treningen. Da styrken ble målt på nytt under et oppfølgingsbesøk en måned senere, hadde deltakeren i gjennomsnitt mistet en tredjedel av styrken i beina.