Aktivitet til folket: Ragna Sigmo Skipstad, nummer to fra venstre, og Elisabeth Wiken Telenius, nummer to fra høyre.
Skal få de eldre opp av godstolen
Ved å pusse opp et gammelt velprøvd konsept ønsker fysioterapeutene Ragna Sigmo Skipstad og Elisabeth Wiken Telenius å revolusjonere hvordan fysisk aktivitet utøves i eldreomsorgen.
Skipstad er privatpraktiserende fysioterapeut ved Fysioklinikken i Egersund, mens Telenius er fysioterapeut og forsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.
- Studier har vist at selv personer på sykehjem som kan gå, tilbringer 94 prosent av tiden sin sittende eller liggende. Det er det på tide å gjøre noe med, sier Skipstad og Telenius.
Oppskriften er fysisk aktivitet, og under Arendalsuka gjorde de en rekke opptredener for å promotere konseptet Digital aktivitetsmedisin. Her har man utviklet en moderne versjon av NRK-serien Trim for eldre.
- Valborg er byttet ut med Solborg, og pianomusikken som mange vil huske er byttet med noen fengende, taktfaste og mer moderne melodier, forteller Skipstad.
Aktivitet og bevegelse
Ifølge fysioterapeutene er det aktiv bruk av kroppen og bevegelse som må til for at sykehjemsbeboere skal beholde fysisk funksjon.
- Hvis vi skal få bedre gangfunksjon, må vi trene på å gå. Vil vi bli bedre i trapp, må vi øve i trapp. Vi blir bedre på det vi trener på, slår Telenius og Skipstad fast.
For å promotere konseptet hadde de en rekke spontane opptredener under Arendalsuka, og det så ut til at publikum lot seg fascinere og engasjere av de to fysioterapeutene i gilde farger og deres «eldre» kumpaner som deltok i treningen og ellers kjørte segway.
- Har en først blitt så svak at en ikke kommer seg opp av stolen, så skal jeg love at det ikke går over av seg selv. Funksjonell styrketrening med øvelser som for eksempel knebøyninger, kan motvirke det aldersrelaterte muskelsvinnet og kan hjelpe med å holde deg sterk og stødig lenger. Den gode nyheten her er at det aldri er for seint å begynne med trening, sier Skipstad.
Ballong er bra, men ikke trening
Som eksempel fra dagens sykehjemshverdag viste fysioterapeutene til den såkalte ballongtreningen. Selv om det kan være hyggelig med ballonger på bursdagen, hører de ikke hjemme i treningssammenheng, ifølge Telenius og Skipstad.
- Derfor er Digital aktivitetsmedisin et verktøy for kommuner som ønsker å innføre strukturert og kvalitetssikret trening på dagsenter, sykehjem og i omsorgsboliger. Det kan også brukes av og hos hjemmeboende eldre. Digital aktivitetsmedisin består av både undervisningsfilmer og treningsfilmer. Undervisningen er rettet mot personale innen pleie og omsorg, men er også relevant for pårørende. Undervisningen tar tak i noen av de begrensende faktorene som gjerne gjør at de eldre beveger seg mindre og dermed mister styrke og funksjon, forklarer Telenius.
- Tanken er at det skal være gøy å trene. Vi kan ikke selge inn et budskap til de gamle om at dette er noe som hjelper og gir resultater om tre-fire måneder. Hvis treningen skal bli gjort, må det gi en god opplevelse i nuet, supplerer Skipstad.
Eigersund kommune har vært testarena for konseptet, og flere av kommunens beboere i omsorgsboliger, på dagsenter og på sykehjem har det siste året fått prøve ut Digital aktivitetsmedisin med gruppetrening og treningsinstruktør på skjerm flere ganger i uken.
- Planen er å lansere Digital aktivitetsmedisin i resten av landet. Sammen med filmprodusentene ExorLive og flere gode samarbeidspartnere, har vi som mål å revolusjonere eldreomsorgen, slår Telenius og Skipstad fast.