Egenandeler skaper hodebry for Prioriteringsutvalget

Et flertall i befolkningen er uenig i at pasienter selv bør betale for behandling. Det gjelder også mindre alvorlige sykdommer, der effekten er liten, viser en rapport fra Universitetet i Bergen (UiB).

På oppdrag fra Prioriteringsutvalget har forskere ved UiB kartlagt nordmenns holdninger til prioriteringer i helsesektoren. Over 3.000 personer har deltatt i spørreundersøkelsen. Spørsmålet om egenbetaling skaper også hodebry for Prioriteringsutvalget, som utreder prioriteringer i fremtidens helsevesen.

Forsinket

Den 15. september skulle helseministeren ha fått overlevert en redegjørelse om hvordan helsemidlene best kan prioriteres i fremtiden. Men nå har Prioriteringsutvalget fått utsatt fristen med to måneder.

Utvalgsleder Ole Frithjof Norheim sier til Dagens Medisin at spørsmålet om brukerbetaling er spesielt vanskelig.

- Det interessante er at en spørreundersøkelse i befolkningen avdekker liten forståelse for brukerbetaling, mens den helseøkonomiske utredningen viser at det er vanskelig å konkludere med hva effekten av brukerbetaling har vært i andre land. Vi i utvalget ser prinsipielt på brukerbetaling som et interessant virkemiddel, sier Norheim.

Tydelig og delt

Førsteamanuensis Elisabeth Ivarsflaten ved UiB har ansvaret for rapporten.  

-Et overordnet resultat er at det er tydelige, men delte meninger om helseprioriteringer i befolkningen. Støtten til egenbetaling blir mindre jo mer alvorlig sykdommen er. For eksperimentgruppen hvor sykdommen er presisert som alvorlig støtter kun 20 prosent av respondentene egenbetaling, sier hun.

Studien viser videre at det er god oppslutning om behovet for å prioritere pasienter etter alvorlighet og nytte, som er dagens kjernekriterier. Det er likevel markant større oppslutning om at pasienter med alvorlig sykdom skal gå foran i køen, enn pasienter med størst nytte av behandlingen, skriver Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS