Leder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Regjeringen lover mer penger til kommunene

Kommunene ligger i år an til et samlet driftsunderskudd på to prosent. KS-leder Gunn Marit Helgesen ber Stortinget løfte finansieringen kraftig.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringens forslag til nå er en historisk og dramatisk underfinansiering av kommune-Norge. Det er den verste situasjonen siden 1987, sier Helgesen til tv2.no.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen jobber med å skaffe kommunene mer penger enn økningen i kommunenes frie inntekter på 6,8 milliarder som de allerede har foreslått.

– Kommunene har en vanskelig situasjon fordi de også treffes av prisstigningen og svikt i skatteinntektene sine. Det har vi nå dialog med KS om, for å se hvordan vi kan avhjelpe situasjonen. Det kommer mer penger til kommunene, men vi skal ha gode samtaler for å finne ut hva som er riktig nivå og riktig bidrag, sier Støre.

Ikke sett maken siden 1987

 Økonom og tallknuser i KS, Sigmund Engdal, har sett på det samlede driftsresultatet for kommunene bakover i tid.

– Jeg ble litt overrasket da jeg så at vi må tilbake til 1987 for å finne en mer utfordrende situasjon for kommunenes økonomi enn det vi ser nå. Finanskrisen i 2008 var også krevende, men vi har gode indikasjoner på at det er enda mer utfordrende nå, sier Engdal til tv2.no.

 

Powered by Labrador CMS