Tom Røsand etterlyser flere krav for å få og beholde driftstilskudd. Han har jobbet helprivat siden slutten av 90-tallet.
Foto: Bo Mathisen
Tom sa fra seg driftstilskuddet. Dette er svakheten med ordningen, mener han.
Tom Røsand gir tips til fysioterapeuter som ønsker å bli helprivate.
Da fysioterapeut, spesialist og foreleser Tom Røsand skulle starte OMI-klinikken i Oslo i 1998, opplevde han at driftstilskuddet ble et hinder.
– Jeg fikk til dels vanskelige pasienter og måtte bruke mer tid per pasient. Og det passet ikke med noen av takstene på takstplakaten. Ved å bruke takstene riktig ville inntjeningen blitt dårlig. Jeg ville måttet jukse og tatt mer av pasienten i egenandel, og det har jeg ikke hjerte til å drive med. Jeg tenkte at det sikkert er noen som trenger tilskuddet mer enn meg, sier han.
Les også: Færre driftshjemler på seks år
Som helprivat hadde Røsand i starten tre fulle dager i uken. Resten av tiden gikk med til å undervise i ortopedisk medisin. Nettverket som fulgte med kursvirksomheten, bidro til at Røsand fikk fulle lister.
– Selv om det føltes småskummelt, har jeg aldri angret på å bli helprivat. Jeg ville løsrive meg.
– Må vise at du har oppdatert deg
Røsand, som i dag driver Klinikk for ortopedisk medisin i Røyken i Viken fylke, har synspunkter på ordningen som han ikke lenger får inntekt fra.
– Svakheten er at du kan sitte med det til du dør. Du trenger ikke gjøre en tøddel for å beholde det. I England må du ha en klar plan om hvordan du har tenkt å utvikle deg i løpet av de nærmeste fem årene. Det er skriftlig og må leveres inn. Du må vise at du har oppdatert deg gjennom relevante kurs. Hvis ikke kan du miste lisensen din. Sånn burde det vært her også. Det er positivt at pasienter får rimeligere behandling, men det er negativt at fysioterapeuter slipper å oppdatere seg, sier Røsand.
– Har det med å se på ting som utgifter
Røsand har følgende tips og råd til fysioterapeuter som vurderer å bli helprivate.
– Du må ha en fem- eller tiårsplan for hva du ønsker å være god i, og så konsentrerer du deg om det. Om det er manuellterapi eller ortopedisk medisin, spiller ingen rolle. I dag bør du også vurdere å ha ultralyddiagnostisk kunnskap, sånn at du får en kompetanse som gjør at folk ønsker å komme til deg. Folk vil mer og mer ha bekreftet det du sier at du finner ved klinisk undersøkelse med bildediagnostikk. Hvorfor har jeg vondt? Ser du noe? Bildediagnostikken blir avgjørende for fysioterapeuter hvis de vil greie seg selv.
Røsand oppfordrer også unge fysioterapeuter til å våge å investere i kunnskap og nytt utstyr.
– Jeg ser mange kiropraktorer og naprapater som investerer, men fysioterapeuter har det med å se på ting som utgifter. Jeg bruker å si at det er en investering, og du kommer til å tjene masse på det.
Les flere artikler om driftstilskudd:
Driftstilskuddsordningen: En anerkjennelse eller et hinder?
Unge fysioterapeuter i harnisk over driftstilskuddsordningen
Ønsker debatt om driftstilskuddsordningen
Lei av å ikke få fullt driftstilskudd
Ung fysioterapeut advarer mot «ugrei utnytting» av vikarer