Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Fungerer funksjonstestene?

Metodene som benyttes for å vurdere idrettsutøvere med økt risiko for korsbåndskader er grunnlaget for Kam-Ming Moks doktorgradsarbeid. 

Idrettsutøvere innen ballidrett er overrepresentert når det gjelder korsbåndskader. Årlig opereres cirka 1600 nordmenn for fremre korsbåndskader.

Mok, som er stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning, har undersøkt den biomekaniske testen (fallhopp) som benyttes for å identifisere spillere med økt risiko for kneskader, samt finter og vendinger for henholdsvis håndball- og fotballspillere.

Han har også vurdert den mest brukte metoden for å vurdere biomekanikk i disse øvelsene, såkalt markørbasert bevegelsesanalyse, ifølge Norges idrettshøgskole.

Fire studier

Reliability and methodological concerns of vertical drop jumping and sidestep cutting tasks – implications for ACL injury risk screening er tittelen på Moks doktorgradsarbeid. Avhandlingen, som ble forsvart 8. januar, består av fire studier. De to første er metodearbeid som undersøker hvor reliable de biomekaniske testene er. Moks arbeid viser at både fallhopptesten og de to idrettsspesifikke retningsforandringene har god til utmerket reliabilitet.

Det gjenstår å se om variablene som ble målt har en sammenheng med risiko for skade.

Mok har også sett på markørenes plassering i den markørbaserte bevegelsesanalysen. Her slår han fast at det bør benyttes en standardisert markørplassering med klare retningslinjer for plasseringen.

Avslutningsvis så Mok på hvorvidt det var hensiktsmessig å inkludere et mål å strekke seg etter i fallhopptesten.

Allsidig

Fra før er Mok utdannet ingeniør innen mekanikk og har en mastergrad innen ortopedi og traumatologi fra The Chinese University of Hong Kong. Han er også tidligere langdistanseløper og Taekwondo-utøver.

Powered by Labrador CMS